Prostreno.cz

Zdravotní výhody oliv sahají až do morku kostí

Chcete udělat něco pro své oči i kardiovaskulární systém? Pak jezte olivy, co hrdlo ráčí. Kulatí spojenci dobré kondice díky obsažené vláknině také pozitivně ovlivní vaše trávení, přičemž zatnou tipec nadýmání a pocitu těžkosti!

Olivy jsou hodně oblíbenou potravinou – a zdaleka nejen kvůli tomu, že se z nich vyrábí olej. Dodají chuť salátům, obzvláštní pokrmy z masa a některé alkoholické nápoje by se bez nich neobešly. Co jejich zdravotní přínosy? O těch zkrátka musíte vědět! Pravidelná konzumace oliv vám totiž přinese mnoho dobrého?

Prospěch pro celý kardiovaskulární systém

Bez ohledu na druh i odrůdu obsahují olivy skutečně vysoký podíl antioxidantů, jež jsou známé pod názvem polyfenoly. Ptáte se, co je na nich tak zvláštního? Četné vědecké studie potvrzují, že tyto sloučeniny zabraňují poškození kardiovaskulárního systému, neboť regulují hladinu špatného cholesterolu i úroveň triglyceridů (tukové molekuly nalézající se v obíhající krvi). Tím se značně snižuje riziko srdečních chorob, zejména tedy infarktu a mrtvice.

Prevence před rakovinou

Odborníci se shodují v tom, že chronický zánět a oxidační stres jsou nejčastějšími faktory, které nahrávají vzniku rakoviny. Plody olivovníku proti tomuto závažnému onemocnění pomáhají bojovat svými protizánětlivými vlastnostmi i množstvím již zmíněných antioxidantů. Jejich nabízená ochrana spočívá rovněž v přítomnosti protirakovinných látek, zejména tedy erythrodiolu a kyseliny oleanolové.

Opora trávení, co se hodí

Ačkoli je to možná k nevíře, olivy patří na seznam poměrně bohatých zdrojů vlákniny. Tato cenná složka výživy napomáhá při hubnutí, přičemž stimuluje aktivitu žluči i žaludečních šťáv. Je tedy jasné, že podporuje funkce celé soustavy a může být efektivním lékem na zácpu, průjem, pocit těžkosti, nadýmání i nevolnost. Dlužno dodat, že vláknina zároveň zabraňuje akumulaci toxinů a odpadních produktů ve střevech, zatímco „dohlíží“ na jejich pravidelné pohyby.

Chcete ostrý zrak? Projezte se k němu

Že mrkev je dobrá pro zdravé oči, to nám babičky kladly na srdce celé dětství. Jejich dobře mířenou radu je však třeba trochu poupravit – zraku nesmírně prospěje všechno, co obsahuje vitamin A. Zásobárnou tohoto vitaminu, který mimo jiné podporuje integritu pokožky a odstraňuje z těla nežádoucí toxické látky, jsou možná překvapivě také olivy. To jste věděli?

Zdroj: www.eatthis.com, www.healthline.com





Celkem 2 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat