Prostreno.cz

Dejte si burčák. Přírodní lék, který skvěle chutná

Babí léto a lahodný burčák patří neodmyslitelně k sobě. Tento čistě přírodní produkt je plný vitaminů a tělu prospěšných látek. Vlijte si do žil trochu podzimního slunce a vychutnávejte si tuhle dobrotu plnými doušky! Co udělá s vaším tělem?

Burčák se vyrábí tak, že vylisovaný mošt, který slouží k výrobě vína, začne kvasit. V tuto chvíli vzniká tento lahodný nápoj s příměsí alkoholu. Vzhledem k tomu, že kvašení už nelze zastavit, trvanlivost tohoto nápoje je velmi omezená. Na jeho vychutnávání tak máte trochu omezený čas. Popíjení kvalitního burčáku vám díky lahodné chuti zaručí nejen úsměv na tváři, ale také dávku vitaminů.

Traduje se, že burčáku by měl člověk vypít tolik, kolik má krve v těle. Toto známé rčení však neberte doslova. Pokud byste se ho drželi, patrně se ráno vzbudíte s kocovinou a průjmem jako bonus. Všeho s mírou. Dejte si pár sklenek, ochutnejte více druhů a užívejte si této sezonní záležitosti. Ideální je zkombinovat popíjení burčáku s návštěvou vinobraní.

Burčák a zdraví

Burčák obsahuje zejména hodně přirozených cukrů, které jsou snadno stravitelné. Blahodárně působí na zažívací trakt a pozitivně ovlivňuje metabolismus. Obsahuje množství vitaminu B a stopových prvků, jako je zinek nebo železo. Díky kvašení také ve složení narazíme na prospěšné bakterie a kvasinky. Částečně zkvašený hroznový nápoj má i antioxidační účinky, tedy pozitivně ovlivňuje imunitu. Jeho největší bonus však spočívá v jeho původu. V dnešní době umělých barviv, éček a umělých konzervantů je burčák čistě přírodní produkt s přirozeným původem, a to je jeden z důvodů, proč si ho bez výčitek dopřát.

Sázejte na kvalitu

Všechny zmíněné výhody a příjemný zážitek z konzumace vám může zkazit nákup nekvalitního produktu. První rada zní, nakupujte pouze u prověřených zdrojů. Tedy nejlépe přímo od vinařů, které znáte. Čím více se o daném produktu dozvíte, tím lépe (zajímat by vás měla hlavně vinařská oblast a odrůda). Prodejce by měl také vědět, v jaké fázi kvašení se jeho burčák nachází.

Odradit by vás také měli prodejci u cesty, kteří uchovávají burčák v prašném prostředí a hlavně ho vystavují přímému slunci. Kvalitu poznáte i dle barvy, na pohled by měla být tekutina lehce nahnědlá s minimem usazenin. A další dobrá rada za závěr? Nikdy nekupujte předem větší množství burčáku. Správný prodejce, který si za svým produktem stojí, vám vždy nabídne ochutnávku zdarma.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat