Prostreno.cz

Nečekané náhražky kukuřičné mouky. Zkuste tyto alternativy

Pokud vaříte pro někoho, kdo má dietní omezení, nebo jen toužíte po zdravějším vaření, pravděpodobně se setkáte s kukuřičnou moukou. Co dělat, pokud náhle zjistíte, že vám doma chybí? Zkuste tyhle vhodné alternativy!

Kukuřičná mouka obsahuje asi 10 % proteinů a 75 % sacharidů. (Nesmí být zaměňována s kukuřičným škrobem. Kukuřičná mouka je běžnou složkou dezertních receptů a působí jako zahušťovadlo omáček a polévek.) Její chuť je neutrální a hodí se do všech druhů suchých směsí. Zrovna ji nemáte po ruce, ale do receptu něco použít musíte? Sáhněte po náhražce!

Pšeničná mouka

Jedná se o nejběžnější ze všech alternativ, i když samozřejmě platí, že pšeničná mouka není náhradou bez lepku. Nutno však podotknout, že pšeničná a kukuřičná mouka mají podobnou chuť, takže obě mohou sloužit jako zahušťovadlo. Doporučuje se však v receptu zdvojnásobit množství mouky pšeničné, jinak kukuřičnou verzi dostatečně nenahradí.

Rýžová mouka

Tento vedlejší produkt rýže je zdravou alternativou kukuřičného prášku, který příliš nezmění chuť vašeho jídla. Na rozdíl od pšeničné mouky je to dobrá volba bez lepku. Rýžová mouka má podobnou strukturu a může být nahrazena v receptech v poměru 1 : 1. (Rýžová mouka je zvláště dobrá užitečná pro použití při pečení.)

Arrowroot kořenový škrob

Tento škrob je dalším zahušťovacím činidlem, které funguje podobně jako kukuřičná mouka. Dobře funguje ve sladkých i slaných receptech. Pokud jej použijete, myslete na to, arrowroot kořenový škrob může urychlit uvedený čas vaření. A pozor, jelikož je „arrout“ silnější než kukuřičná mouka, potřebujete asi polovinu jeho množství.

Bramborový škrob

V kuchařské řeči se mu říká bramborová moučka. I tento druh škrobu může být použit jako náhrada kukuřičné mouky, a to v poměru 1 : 1. Bramborový škrob trochu mění chuť jídel, proto se hodí spíš pro pikantní pokrmy, ve kterých se jeho účinek trochu ztratí. Bramborový škrob si můžete vyrobit i doma. Stačí mít po ruce škrobnaté brambory, struhadlo a látku, přes kterou se nastrouhaná hmota vyždíme. Zbylá voda obsahuje škrob a sušinu a nechává se minimálně dvě hodiny stát. Po uplynutí této doby se obsah rozdělí na dvě části. Cílem je získat tu spodní, bílou. (Jedná se o škrob.) Dejte ho na talíř a nechte přes noc proschnout.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat