Prostreno.cz

Voňavý estragon patří do kuchyně

Pelyněk estragon, též zvaný pelyněk kozalec, se používá již od starověku coby léčivá rostlina i koření. Že jste ho ještě ve své kuchyni nepoužili? A na co čekáte? Chopte se brambor nebo mořských plodů!

Pelyněk estragon patří mezi základní přísady francouzské kuchyně. Ve skutečnosti je jednou ze čtyř nejpoužívanějších bylin Francouzů. A není divu. Je známý pro svou lehce hořkosladkou chuť, která se podobá vůni anýzu.

Zmíněná rostlinka obsahuje různé živiny a esenciální oleje, které mohou poskytnout různé výhody. Nejstarší záznamy o ní pocházejí z dob mongolských invazí v Itálii 10. století. Mongolci totiž používali estragon jako pomoc při spánku, osvěžovač dechu a dochucovadlo. Traduje se, že po těchto bouřlivých časech svatá Kateřina ze Sieny přivezla estragon do země galského kohouta. Rostlina se tak stala nepostradatelnou součástí francouzské kuchyně a jako komponent provensálského koření je často využívaná ve středomořských specialitách.

Různé zdravotní přínosy estragonu

Estragon obsahuje různé živiny a esenciální oleje, které mohou být nesmírně prospěšné. Mezi nejznámější využití přitom patří úleva od bolesti. Žvýkání listů zmírňuje nepohodlí, zejména v ústech. Pití čaje zase pomáhá těm, kdo nemohou usnout. Zklidňující efekt bylinných látek navozuje ospalost a napomáhá odpočinku.

Úchvatná spojení s bramborou i vejcem

Také pokud máte potíže s nechutenstvím, můžete se na pelyněk s důvěrou obrátit. Potvrdilo se, že má stimulační vlastnosti pro žaludek, ale zároveň přispívá k udržení zdravého ženského reprodukčního traktu. Jeho síla je užitečná i v případě výskytů parazitních červů ve střevech. Pravidelný přísun estragonu snižuje riziko vzniku infarktu nebo mrtvice, neboť srdce a tepny jej milují! A co víc, rozumí si s některými potravinami. Víte, v jakých pokrmech se všestranný pelyněk estragon rozhodně neztratí?

  • Brambory: Jakékoli jídlo z brambor, třeba i bramborový salát, vylepší snítka estragonu.
  • Vejce: Ke klasickým pokrmům z vajec přidejte špetku estragonu. Až ochutnáte, pochopíte, proč je tato kombinace tak báječná.
  • Mořské plody: Vychutnejte si skvělou vůni různých ryb, jako je losos a tuňák, a to s pomocí estragonu. Můžete jím také posypat mušle a hřebenatky.
  • Drůbež: Před pečením zasypejte kuřecí maso uvedenou bylinkou. Ani toto spojení nemá chybu!
  • Omáčky: Estragon vylepšuje chuť mnoha omáček. Můžete jej přidat do zakysané smetany, citronové omáčky či pesta.

Zdroj: www.kitchenmag.com, www.herbslife.com





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat