Prostreno.cz

Sladké brambory posilují imunitu a prospívají srdci

Už jste se „obyčejných“ brambor tak trochu přejedli? Pozvěte tedy do své kuchyně batáty, které slibují zlepšení paměti a nižší pravděpodobnost kardiovaskulárních chorob. Platí také za lahodnou prevenci anémie!

Nejsou brambory jako brambory? Přesně tak. Kromě těch „klasických“ si totiž můžete naservírovat i plody sladké neboli batáty. Tahle pro mnohé neobvyklá potravina pocházející z Ameriky, přesněji pak z oblasti mexického poloostrova Yucatán, nabízí kromě své zajímavé chuti i přitažlivá zdravotní pozitiva. O těchto byste měli vědět!

Hodně vylepšený imunitní systém

Pokud je vám divné, proč je tento druh zeleniny pod slupkou oranžový, za takové vzezření vděčí cizokrajné „erteple“ vysokému podílu beta-karotenu. Tento silný antioxidant si odborníci na základě četných studií spojují s nižší pravděpodobností chronických onemocnění a zpomaleným stárnutím. Ovšem pozor, zmíněná látka rovněž pozitivně ovlivňuje obranyschopnost, takže vás její pravidelná konzumace může ochránit před bacily a útočícími virózami.

Neprůstřelná paměť a žádné deprese

Další cennou živinou, kterou ze sladkých brambor můžete čerpat v hojném množství, je vitamin B6. K čemu je vlastně dobrý? Je prokázáno, že „šestkové béčko“ působí jako prevence depresí, přičemž má příznivý vliv i na kognitivní funkce, a to samozřejmě včetně paměti. Necháte se zlákat tímhle chutným „mozkovým dopingem“?

Regulace (nejen) krevního tlaku

Dáte-li této dobrotě, ze které se dá připravit kaše i báječný koláč, šanci, opravdu se vám odvděčí. Vždyť do popisu práce oranžových pokladů patří i to, že pomáhají snižovat vysoký krevní tlak a škodlivý cholesterol. Ve značné míře za to může přítomný draslík, jenž výrazně omezuje riziko kardiovaskulárních chorob.

Anémie. I té se můžete vyhnout

Kromě toho, že batáty platí za exkluzivní zdroj draslíku prospívajícího srdci, „natankujete“ z nich také poctivou dávku železa, které je velice důležité pro prevenci, a dokonce i odvrácení samotné anémie. Prospěšné je však i pro metabolické funkce, zatímco bojuje se stresem a přispívá k „výrobě“ energie. To jste věděli?

Zdroj: www.eatthis.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat