Prostreno.cz

Jaký je rozdíl mezi banánem a plantainem?

Plantain neboli zeleninový banán je plod banánovníku odrůdy Musa paradisiaca. Je větší než jiné druhy banánů a má sytě zelenou barvu. Už jste ho zkoušeli?

Pro vysoký obsah škrobu se dužina zeleninového banánu nejlépe hodí k tepelné úpravě. V jihovýchodní Asii, rovníkové Africe a Karibiku patří k základním potravinám s vysokou výživovou hodnotou. Tápete, jaký je rozdíl mezi ním a žlutým banánem?

Zeleninový banán je častěji označován za zeleninu než ovoce. Vysoký obsah škrobu z něj činí důležitou potravu v mnoha kulturách po celém světě, protože poskytuje cenný zdroj energie a řadu zdravých látek pro zdraví. Plantainy obsahují mnohem více škrobu a nejsou tak sladké jako banány. A s tím souvisejí i rozdíly v konzumaci. Zatímco žluté banány jsou obyčejně konzumovány syrové, plantainy se prostě musí uvařit, jinak nejsou dobré. A co díky nim můžete získat?

Výživová fakta

Průměrný zeleninový banán poskytuje řadu důležitých živin pro celkové zdraví včetně dvou gramů bílkovin a tři a půl gramů vlákniny, stejně jako významné množství vitaminů C, A, draslíku a vitaminu B6. Také nabízí zhruba 180 kalorií a pět gramů tuku.

Snížení krevního tlaku

Draslík, který je v plantainu přítomen, patří ke známým silným vazodilatátorům, což znamená, že pomáhá uvolnit napětí v cévách a tepnách. To může snížit zátěž kardiovaskulárního systému a riziko srdečního záchvatu a mrtvice.

Zesílení imunitního systém

Vysoká hladina vitaminu C znamená, že imunitní systém zůstává stimulován a produkuje bílé krevní buňky, jež působí jako prevence infekce a nemoci.

Zlepšení trávení

Vláknina nalezená v těchto plodech optimalizuje trávení tím, že stimuluje peristaltický pohyb střev, zlepšuje účinnost absorpce živin a vyrovnává hladiny bakterií ve střevě.

Regulace spánku

Je známo, že hořčík zvyšuje uvolňování tryptofanu a serotoninu v těle, což navozuje relaxaci a spánek. Jestliže trpíte nespavostí, je pro vás plantain dobrá volba.

Podpora krevního oběhu

Tyto plody plné škrobu obsahují i dost železa, které je nezbytné pro produkci červených krvinek. S dostatečným množstvím tohoto prvku se můžete vyhnout příznakům anémie, a zároveň zajistíte, aby končetiny a orgány byly řádně okysličeny.

Koncentrace

Vitamin B6 je známý jako živina podporující tok krve a nervovou aktivitu v mozku. Plantainy jsou na tento vitamin bohaté, zlepšují koncentraci a paměť.

Ostrý zrak

Zeleninové banány jsou bohaté nejen na vitamin B6, ale také „áčko“, které je v mnoha studiích přímo spojeno se zlepšením zdraví očí. Vitamin A funguje jako antioxidant, snižuje oxidativní stres v očích a zpomaluje nástupu katarakty. Takže, dáte si říct?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat