Prostreno.cz

Čínské datle odstraní nejen problémy s usínáním

Mnohé obchody se zdravou výživou cicimek čínský znají. A co vy? Už jste slyšeli o superpotravině, která navozuje dobrou náladu a posiluje imunitu?

Jujuba čínská, česky prezentovaná jako cicimek datlový (Ziziphus jujuba), je nenáročná subtropická dřevina, která ve vhodných podmínkách může růst i u nás. Její plody, čínské datle, patří k velmi silným potravinám, které poskytují určité zdravotní výhody, a to už jen proto, že obsahují potřebné antioxidanty. Zmínit se musíme i o přítomnosti sacharidů, proteinu, vápníku, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, sodíku, zinku, vitaminů C, A či B6. Jak tenhle výčet prospěšných látek pomáhá?

Odstranění problémů s usínáním

Pro lidi, kteří trpí nespavostí nebo neklidem, konzumace extraktu semen plodů čínských je jen a jen prospěšná. Uklidňující povaha organických sloučenin obsažených v tomto užitečném ovoci harmonizuje tělo a mysl, takže pokud zjistíte, že „nemůžete zabrat“, obstarejte si čínské datle.

Regulace oběhu

Plody jujuby patří k bohatým zdrojům železa i fosforu, což jsou klíčové složky červených krvinek. Ten, kdo trpí nízkým obsahem železa v krvi nebo anémií, setkává se s příznaky, jako je svalová slabost, únava, poruchy trávení, závratě a kognitivní zmatenost. Zvýšením příjmu železa a fosforu, například s pomocí uvedených datlí, se zvýší průtok krve, čímž uvedené problémy odeznějí.

Zlepšení síly kostí

Tím, že si dáte pozor na doporučovaný denní příjem minerálů, jmenovitě vápníku, fosforu a železa, můžete zajistit, aby vaše kosti zůstaly odolné a silné. Vzhledem k tomu, že lidské tělo stárne, kdekdo se potýká s osteoporózou a jinými stavy, které způsobují degradaci kostí. Zařazení jujuby do stravy však podobným potížím předchází.

Ovládání hmotnosti

Konzumace ovoce a zeleniny se běžně doporučuje těm, kdo chtějí zhubnout. Čínské datle v tomto případě nejsou výjimkou. Mohou se totiž pochlubit nízkým obsahem kalorií a naopak vysokým podílem bílkovin a vlákniny. To vše uspokojuje nutriční potřeby i při redukci váhy.

Posílení imunity

Čínské datle jsou schopné imunitnímu systému prospět mnoha různými způsoby, a to zejména díky vysokému obsahu antioxidantů, včetně vitaminů C a A a různých organických sloučenin a kyselin. Antioxidanty neutralizují volné radikály, které jsou zodpovědné za mnoho chronických onemocnění v těle. Vitamin C také stimuluje tvorbu bílých krvinek, první linie obrany imunity.

Snížení stresu a úzkosti

Plody jujuby vykazují určité uklidňující účinky na tělo. Extrakt nebo konzumace samotného ovoce má vliv na hormonální hladiny, obvykle vyvolává klid a uvolněnost po těle i mysli, což se hodí zvlášť těm osobám, které jsou vystaveny chronickému stresu. Čínským datlím se tedy nevyhýbejte, ovšem pokud nemáte diabetes. Jelikož jujuba obsahuje řadu složitých sacharidů, negativně ovlivňuje hladinu cukru v krvi.





Celkem 0 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat