Prostreno.cz

Vyměňte bílý česnek za ten zdravější černý

Patříte k milovníkům česneku? A už jste někdy slyšeli, popř. vyzkoušeli ten černý? Pokud ne, o hodně jste přišli! Jeho chuť je jiná, a i zdravotní benefity se od bílého trochu liší. V čem konkrétně?

Černý česnek je klasický česnek podrobený procesu přirozené fermentace. Ta trvá přibližně jeden měsíc až 40 dní. Vybrané palice česneku se umístí do fermentačního boxu, kde jsou vystaveny vyšší teplotě a vlhku. Během kvasného procesu vznikne melanoidin neboli tmavá substance zodpovědná za výslednou černou barvu. Tato forma česneku se od toho tradičního trochu liší. Vzhledem k obtížnosti jeho výroby a následným nákladům nepatří k nejběžnějším složkám kuchyně, ale poskytuje řadu jedinečných přínosů pro zdraví.

Černá versus bílá

Lidé černý česnek konzumují rozemletý na prášek, přidávají ho do zeleninových pokrmů i omáček. Jeho chuť je ve srovnání s bílým česnekem výrazně ztlumena, takže aby měl dopad na pokrm, je zapotřebí poměrně velkého množství. Nutno také podotknou, že proces ohřevu zvyšuje koncentraci alicinu a hladinu S-allyl cysteinu, což zlepšuje biologickou dostupnost již zmíněného alicinu, tedy aktivní složky česneku. A jaké že jsou zdravotní přínosy tohoto černého zázraku?

Léčba diabetu

Černý česnek je velmi účinný při regulaci hladiny cukru v krvi. Účinné látky v této rostlině (bylince) mohou pomáhat zpomalit uvolňování inzulinu do těla, což je důležité u diabetických pacientů a těch, kteří jsou vystaveni vysokému riziku vzniku tohoto onemocnění.

Zlepšení kardiovaskulárního zdraví

Homocystein, jedna z aminokyselin nacházejících se v našem těle, může skutečně poškodit stěny cév a kompromitovat kardiovaskulární zdraví. Studie potvrdily, že černý česnek je velmi dobrý při snižování hladin homocysteinu v krvi, což následně přispívá k ochraně zdraví srdce.

Posílení imunity

Česnek je známý tím, že působí na imunitní systém a totéž platí o černé verzi. Je známo, že zvyšuje sílu imunitního systému a zabraňuje řadě běžných bakteriálních a virových infekcí. Je proto zvláště vhodný pro čištění trávicího traktu a dýchacích cest.

Ochrana před chronickými nemocemi

Alicin je jedním z nejsilnějších antioxidantů, které můžete přidat do své stravy, a černý česnek má dokonce vyšší koncentrace než jeho bílý bratranec. Pokud chcete zvýšit obranyschopnost před chronickými onemocněními a oxidačním stresem, měli byste přidat černou variantu na svůj jídelníček.

Regulace krevního tlaku

Česnek byl spojen se zvýšeným oběhem a produkcí sirovodíku, nicméně sloučeniny síry jsou také známy tím, že pomáhají regulovat krevní tlak a zajišťují dodávku kyslíku.

Podpora libida

Některé kultury tradičně používají jak bílý česnek, tak i ten černý, a to pro podporu libida u mužů. Antioxidanty v této bylince podle všeho ovlivňují tok krve, energetickou hladinu a další faktory potřebné pro sexuální aktivitu.

Zdroj: www.lifewithherbs.com, www.whattoeat.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat