Prostreno.cz

Kardamon osvěží dech a prospěje srdci

Potrpíte si na koření? Pak by ve vašich zásobách neměl chybět prášek z kardamovníku obecného. Ano, je sice dražší, nicméně investice do něj se vám několikanásobně vrátí v podobě úžasných zdravotních bonusů. Jakých?

Hned po šafránu a vanilce je kardamom třetím nejdražším kořením na světě. Tento poklad se sladkým, květinovým a zároveň lehce kouřovým aroma se získává ze semen kardamovníku obecného, jehož původní domovinou byla Indie. Ochucovadlo, které se často nazývá královnou chuti, si od dávných dob nezískalo popularitu jenom v kuchyni, ale i v lidovém léčitelství nebo ajurvédě. V čem by mohlo prospět konkrétně vám? Zde jsou famózní schopnosti této tajemné ingredience…

Zesílená ochrana před rakovinou

Američtí vědci na základě několika nezávislých studií naznačují, že unikátní složení kardamovníku má preventivní i léčebný potenciál u nádorových onemocnění. K tomuto převratnému zjištění hodně přispěl rozsáhlý výzkum z roku 2016, jež byl publikován v onkologickém magazínu Oncotarget. Jeho finální analýza sděluje, a to doslova, že pravidelná konzumace „indického koření“ snižuje pravděpodobnost rakoviny, jelikož inhibuje růst karcinomů.

Záruka příjemně svěžího dechu

Z expertních odhadů vyplývá, že dentálním zápachem neboli halitózou trpí asi pětina našinců. Odborníci se domnívají, že mezi příčiny zkaženého dechu patří zubní kazy, ustupující dásně nebo záněty jícnu. Hlavními viníky ale klidně mohou být i kvasinky, kyselý reflux, jaterní potíže, onemocnění ledvin či diabetes. I vy jste v tomhle tak trochu nesví, proto máte vždy po ruce zásobu větrových žvýkaček a bonbonů? Vložte si do úst raději špetku jmenovaného sypkého zázraku. Je prokázáno, že jeho přirozené antibakteriální a antiseptické působení likviduje bakterie, které ve většině případů stojí za nevábným problémem dutiny ústní.

Krevní tlak v normě? Můžete ho mít!

Vysoký krevní tlak je problémovým onemocněním, které dle statistik postihuje zhruba 20 % světové populace. A to je dost. Dá se nějak odhalit, zda ho máte „na triku“ i vy“? Kromě návštěvy lékaře, která tento stav bezpochyby odhalí, se za varovné signály arteriální hypertenze obecně považují bolesti hlavy, závratě, častá únava, nepříjemný pocit tlaku na spáncích nebo krvácení z nosu. Zní vám něco z toho povědomě? O důvod víc, proč si do kořenky nasypat kardamom.

Závěry nedávné studie uskutečněné na Univerzitě King Saud se sídlem v Rijádu informují o tom, že antioxidační enzymy přítomné v této voňavé ingredienci přispívají k normalizaci krevního tlaku i cholesterolu, čímž podporují zdraví celého kardiovaskulárního systému.

Zdroj: https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/diet/health-benefits-of-cardamom/articleshow/23707717.cms, https://www.healthifyme.com/blog/benefits-of-cardamom/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat