Prostreno.cz

Bílý čaj Silver Needle patří k nejdražším. Ale stojí za ty peníze

Silver Needle patří k nejdražším čajům na světě – a prý zaslouženě. Už jste ho ochutnali? Pak nevíte, jaké to je, mít v ústech kus ráje! Kolik jste ochotní za něj zaplatit?

Popíjení čaje z pupenů, na jejichž sběr se ženy a dívky do čajových zahrad vypravují jen dva dny v roce, patří ke staré čínské tradici. Stříbrný čaj je vlastně čínská odrůda bílého čaje, formálně známá jako baihao yinzhen, která se připravuje z listů kultivaru čajovníku Da Bai. Vzhledem k tomu, že tento čaj se vaří pouze z výhonků, je velmi vyhledávaný, a zůstane jedním z nejdražších odrůd čínského čaje, jehož chuť je sladká a jemná.

Laskomina se zdravotními účinky

Silver Needle přitom léčí diabetes, zlepšuje zdraví srdce, zvyšuje rychlost metabolismu, snižuje oxidativní stres, preventivně působí proti rakovině (nebo aspoň to vyplývá z několika studií), léčí artritidu, pozitivně působí na zdraví ústní dutiny, snižuje cholesterol, napomáhá hubnutí, posiluje imunitu a je vhodnou podpůrnou léčbou při neurodegenerativních onemocněních.

Vzpruha i zklidnění. Záleží, po čem prahnete

V tomto čaji se nachází i malé množství kofeinu, což se mnohým konzumentům líbí. Mezi další obsažené látky patří klíčové antioxidanty, včetně katechinů, což znamená, že tento nápoj může snížit chronický zánět a zabránit oxidačnímu stresu vyvolanému volnými radikály. Ve výsledku pravidelné popíjení Silver Needle může snížit riziko rakoviny a jiných chronických onemocnění, jako je revmatoidní artritida.

Některé výsledky vědeckých prací také odtajnily, že uvedený čaj chrání zdraví ústní dutiny, zejména dásní a zubů, a současně posiluje obranyschopnost imunitního systému. Na druhou stranu se však hovoří o jistých vedlejších účincích, mezi které ve výjimečných případech patří problémy s nervovým systémem, úzkost či nespavost. Jeho konzumaci by se měly vyhnout těhotné ženy, protože kofein ve velkém množství může být nebezpečný pro zdraví dítěte. A co požitek a cena?

Investice do požitku

Tento čaj je považován za delikatesu. Nejdříve chutná nasládle a připomíná rozkvetlou louku. Na jazyku doznívá hořkosladce. Nutno podotknout, že konzumenti si jeho aroma velmi chválí. Silver Needle je prý originální každým coulem, což se o všem projevuje i na ceně. Za 250 gramů tohoto čaje u nás zaplatíte okolo tisícovky, 1000 gramů už se pohybuje téměř na hranici 3500 korun.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat