Prostreno.cz

Černý česnek překvapí zdravotními benefity

Že vás na česneku nemůže absolutně nic udivit? Co když vám řekneme, že jeho fermentovaná verze zatočí s nespavostí, stresem i vysokým cholesterolem? Tahle tmavá ingredience také platí za prevenci srdečních chorob!

Že česnek musí být vždy bledý? Ale kdeže. Seznamte se s jeho temným kolegou, jež světlo světa poprvé spatřil v Koreji. Nejedná se však o žádnou hříčku přírody, v podstatě jde o „klasické“ koření, které je zpracováno speciální fermentační metodou. Během měsíčního kvasného procesu vzniká melanoidin, což je substance zodpovědná za jeho výslednou černou barvu. Tenhle „vylepšený“ česnek nejenže postrádá štiplavé aroma, má také výrazně sladší chuť i neobvyklou konzistenci. Výjimečné jsou také jeho benefity, které prostě musíte poznat!

Chutný lék na pocuchané nervy

Venku je ošklivo a v práci se po vás vozí šéf? Aby toho nebylo málo, jste také příšerně unavení a chybí vám motivace k čemukoli? Je jasné, že za těchto okolností vaše nálada rozhodně není růžová. Co s tím? V Asii by vám doporučili stroužek zmíněného ochucovadla. Tamní obyvatelé totiž věří, že tento místní a tradiční „medikament“ zlepšuje náladu (https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-black-garlic/), snižuje hladinu stresových hormonů a tlumí úzkostné stavy. Zkusíte to?

Záruka zdravého srdce? No jistě

Česnek, jak známo, má nenahraditelné schopnosti při snižování škodlivého cholesterolu, přičemž ten fermentovaný rozhodně není žádnou výjimkou. Nejnovější průzkumy navíc naznačují (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4317477/), že zároveň předchází tvorbě plaku, jež postupně ucpává cévy. Právě proto je považován za spolehlivou prevenci kardiovaskulárních obtíží, kterou si neváhejte naordinovat.

Úleva od artritidy, která přijde k duhu

Ano, je to tak. Jisté potraviny mohou dle názoru lékařů průběh revmatoidní artritidy příznivě ovlivnit (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6274159/). Každý pacient by se prý měl zaměřit zejména na bohaté zdroje síry, neboť tento prvek je pro regeneraci kostí nezbytný. Ovlivňuje však i kondici chrupavek a pojivových tkání, zatímco napomáhá vstřebávání vápníku. V čem tuto živinu naleznete? Parádní zásobárnou je uvedené koření!

Efektivní uspávadlo. S okamžitým účinkem

Míváte potíže s usínáním? Zapomeňte na řešení v podobě chemických prášků, do říše snů vás rychle doprovodí i černý česnek. Už v dobách dávno minulých se věřilo, že dokáže zahnat negativní energii a navodit příjemnou malátnost. S tím překvapivě souhlasí i moderní věda, jejíž studie několikrát prokázaly, že jeho obsažené látky vykazují mírně sedativní působení (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8401630/). No vida…

Zdroj: https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-black-garlic/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4317477/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6274159/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8401630/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat