Prostreno.cz

Lotosový kořen pro bezproblémové vyprazdňování i na dietu

Může být křupavý a jemně ochucený. Kořen lotosu, ale i mladé stonky a semena jsou v kuchyni jako doma. Proč lotos ochutnat a jak pomáhá při hubnutí?

Lotos je bylinná trvalka, konkrétně vodní rostlina těšící se velké přízni v dalekých východních společnostech, zejména v čínské a japonské kultuře. Zvlášť lotosový kořen má v těchto zemích a kuchyních své místo. Tomu se ani nelze divit. 100 gramů téhle dobroty poskytuje asi 74 kalorií, ovšem i mnoho zdraví prospěšných fytonutrientů, minerálů a vitaminů. Začněme třeba vlákninou, která se zvlášť při hubnutí a plnění novoročních předsevzetí hodí.

Dietní pomocník i bezproblémové vyprazdňování

100 gramů kořene pokrývá 13 % denní potřeby vlákniny, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a cukru. Zároveň přispívá k pocitu plného žaludku, čímž ovlivňuje tělesnou hmotnosti. Čekat od něj můžete i úlevu při zácpě.

Čerstvý kořen lotosu je jedním z vynikajících zdrojů vitaminu C. 100 g této exotické potraviny poskytuje 73 % denní potřeby céčka, které patří mezi ve vodě rozpustné antioxidanty. Vitamin C je důležitý i pro syntézu kolagenu uvnitř lidského těla. (Kolagen je hlavní strukturální protein, jenž udržuje integrity cév, kůže, orgánů a kostí.) Obecně platí, že pravidelná konzumace potravin bohatých právě na céčko vytváří odolnost proti virovým infekcím, zvyšuje imunitu, hojení ran a odstraňuje škodlivé volné radikály.

Proti splínům se dá bojovat báječným čajem

Kořen dále obsahuje mírné množství některých hodnotných vitaminů skupiny B, jako je pyridoxin (vitamin B6), folát, niacin, riboflavin, kyselina pantotenová a thiamin. Pyridoxin (vitamin B6) působí jako koenzym v neurochemické syntéze v mozku, který ovlivňuje náladu. Přiměřené hladiny pyridoxinu kontrolují nervozitu, bolest hlavy a napětí. Po porci lotosového kořene dochází i ke snížení rizika infarktu, a to díky kontrole škodlivé koncentrace homocysteinu v krvi.

Kde lotosový kořen koupit?

Kromě toho se lotos může pochlubit slušným množstvím některých důležitých minerálů, jako je měď, železo, zinek, hořčík a mangan. Slušný výčet pozitiv, co říkáte? Co se týče koupě, tak čerstvé kořeny jsou v některých zemích, ke kterým patří například Spojené státy, k dispozici po celý rok. Evropan ale zoufat nemusí. V supermarketech nebo v japonských a dalších asijských obchodech lze sehnat kořeny konzervované a mražené. A rozhodně i ty za ochutnání stojí! Nebo to vidíte jinak?

Lotos se uplatňuje hlavně v salátech. Rozumí si s kuřecím masem, mořskými plody či kustovnicí čínskou. Z kořene se připravuje i čaj, který odhleňuje, léčí kašel a posiluje plíce.

Zdroj: cbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2994372/





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat