Prostreno.cz

Po zdravé srdce si na zahrádce vysaďte pórek

Zahradnická sezona je konečně tady. Jste náruživým pěstitelem i vy? Pak si obstarejte semínka pórku. Ten vám posílí kosti i metabolismus, zatímco podpoří trávicí funkce. Ale poradit si kupodivu dokáže také s křečovými žilami!

Pór zahradní. O kvalitách této zeleniny byli v dobách dávno minulých přesvědčeni už obyvatelé starověkého Říma, kteří věřili, že posiluje tělo i ducha. I když, zařazení do zeleninové kategorie je vlastně poněkud sporné, neboť třeba ve Francii se přiklání spíše k tomu, že patří mezi koření. Buď jak buď, mít tohoto „zelenáče“ po ruce, tedy na vlastní zahrádce, se vážně vyplatí. Pokud jeho semínka zasadíte ještě v březnu, v létě se budete moci radovat nejen z bohaté úrody, ale i z jeho účinků se zaraduje i vaše zdraví!

Zdravé srdce, které bije jako zvon

Závěry četných vědeckých studií se shodují v tom, že rostlina, jež náleží do čeledi amarylkovitých, přispívá k normalizaci krevního tlaku, čímž výrazně snižuje riziko srdečních chorob, mrtvice a obávané aterosklerózy. Celé tajemství tkví v jejím nutričním složení, v němž není nouze o hojné množství prospěšných živin (1).

Trávení, co šlape jako hodinky

Věřte, nebo ne, na pohled možná nicneříkající pórek platí za přírodní zásobárnu prebiotik. Co z toho pro vás plyne? Prebiotika jsou nestravitelné látky, které slouží jako základna pro růst „hodných“ bakterií, přičemž podporují aktivitu střevní mikroflóry. Jejich konzumace zachovává rovnováhu v bakteriálním prostředí žaludku, eliminuje nahromaděné toxiny a zároveň stimuluje trávicí tekutiny (1). Zajímavá pozitiva pro vaše břicho, nemyslíte?

Odolné kosti, které jen tak něco nezlomí

Ať už je zmíněná potravina mírně štiplavé chuti zeleninou či kořením, jedno je naprosto jisté – obsahuje vysoký podíl hořčíku a vápníku. O těchto minerálech je známo, že hrají důležitou roli v přeměně vitaminu D na biologicky aktivní formu, jež přispívá k posílení kostí a zvýšení jejich hustoty. S trochou nadsázky by se tedy dalo říct, že zahradní poklad funguje jako prevence osteoporózy (1). A to se přece počítá!

Šťavnatý prostředek na křečové žíly

Máte křečové žíly, které vás doslova deprimují? O důvod víc, proč mít na svém pozemku celé záhony pórku. Ten si s tímhle nešvarem dokáže hravě poradit! Jak to? Účinné aktivní složky, které obsahuje, totiž působí proti nadměrnému zahušťování krve, což přispívá k vyřešení problému. Nelze nezmínit, že vás obohatí i o zinek, mangan a selen. Tyto minerály posílí zase imunitní systém a urychlí metabolismus (1). Zkusili jste ho dát třeba do smažené šunkové rolky se sýrem?

Zdroj: (1) www.greatist.com/health/superfood-leeks





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat