Prostreno.cz

Chřest zkrotí krevní tlak a rozhozené zažívání

Chřestová sezona začíná! Tato oblíbená zelenina přichází v různých barvách - zelené, bílé a fialové. Proč si chřestové období, které začíná v polovině dubna, maximálně užít? Toužíte-li po vitaminech, minerálech, antioxidantech a štíhlé linii, prostírejte stůl!

Asparagus officinalis je něco jako malý zázrak, který se může pochlubit impozantním nutričním profilem. Půl šálku (90 gramů) vařeného chřestu obsahuje 20 kalorií, 2,2 gramu proteinu, a 1,8 gramů vlákniny. Pak také obstojné množství vitaminů A, C, E a K, folátu, draslíku a fosforu. Chřest vyniká i malým množství jiných mikroživin, včetně železa, zinku a riboflavinu. Nepropásněte jeho období, a to hned z několika důvodů!

Výborná potravina v těhotenství

Je vynikajícím zdrojem vitaminu K, tedy živiny, která se podílí na srážení krve a zdraví kostí. Pochlubit se však může i kyselinou listovou (folátem), jak již bylo řečeno. Ta je důležitá pro zdravé těhotenství a mnoho dalších procesů v těle, včetně růstu buněk a tvorby DNA. Pouze půl šálku chřestu poskytuje dospělým 34 % denní potřeby folátu.

Dobrý zdroj antioxidantů

Antioxidanty jsou sloučeniny, které pomáhají chránit buňky před škodlivými účinky volných radikálů a oxidačního stresu. (Oxidační stres přispívá ke stárnutí, chronickému zánětu a mnoha chorobám, včetně rakoviny.) Chřest je dobrým zdrojem antioxidantů, včetně vitaminů C a E, flavonoidů a polyfenolů.

Pomocník pro zažívací ústrojí

Vláknina je nezbytná pro dobré zažívací zdraví. Jen půl šálku chřestu obsahuje 1,8 gramu vlákniny, což je 7 % denní potřeby. Studie navíc naznačují, že strava s vysokým obsahem vlákniny může pomoci snížit riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a diabetu.

Krotitel vysokého krevního tlaku

Vysoký krevní tlak postihuje více než 1,3 miliardy lidí na celém světě a je významným rizikovým faktorem srdečních onemocnění a mrtvice. Výzkum naznačuje, že zvýšení příjmu draslíku při současném snížení příjmu soli je účinným způsobem, jak ho snížit. Kde draslík hledat? V chřestu!

Dietní kouč

V současné době žádné studie neprokázaly přímé účinky chřestu na hubnutí, nicméně nic není tak horké, jak se zdá. Chřest má velmi málo kalorií, takže ho můžete jíst ve větším množství – bez výčitek. Zároveň obsahuje hodně vody (asi 94 %), takže rychleji zaplňuje žaludek a přispívá k pocitu sytosti. Už prostíráte stůl?





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat