Prostreno.cz

Obiloviny bez lepku s báječnou chutí

Bezlepkové stravování může i chutnat. Tyto zdroje můžete použít jako přílohy, hlavní chod a mouky z nich při jakémkoli bezlepkovém pečení. Tak schválně najdete tu i vy svého favorita?

Gluten neboli lepek je protein, který se nachází v pšenici, žitě, ovsu a ječmeně. Naštěstí je i spousta jiných kvalitních zrn ve kterých se tento protein nenachází. Tak třeba například:

Rýže

Rýže je semeno travního druhu Oryza Sativa (asijské rýže). Je to nejrozšířenější základní surovina v Asii. Pěstuje se v teplých částech světa především v Asii, Africe, severní Itálii a západním pobřeží Severní Ameriky. Rýže je velmi rozmanitá  je například hnědá rýže, červená rýže, černá rýže a divoká rýže. V bezlepkové dietě je rýže základní složkou a může být použita jako příloha i hlavní jídlo. Běžně je k dostání i rýžová mouka a krupice.

Čirok

Čirok je významný rod rostlin z čeledi lipnicovité. Původem pochází z Austrálie a běžně se pěstuje také v Indii, Africe a Asii. Čirok můžete zapojit do vašich oblíbených receptů místo obilovin, přimíchat do salátů i do polévek. Z čirokové mouky si můžete upéct například vynikající sušenky.

Proso neboli jáhly

Jáhly jsou vyráběny loupáním prosa. Vznikají tak žluté kuličky o průměru asi jeden milimetr. Jáhly jsou skupinou vysoce variabilních trav s malým osivem, které jsou široce pěstovány po celém světě. Jáhly mohou být vařeny jako obilí nebo namlety na jemnou mouku. Najdete je i v řadě tradičních českých pokrmů – např. jáhelník, jahelná kaše a jahelné škubánky.

Laskavec neboli amarant

Amarant je přirozeně bezlepková pseudoobilovina. Některé druhy amarantu jsou pěstovány jako listová zelenina, pseudo obilniny a okrasné rostliny. Dobře se kombinuje s rýží a jinými obilovinami. Lze z něj udělat domácí popcorn nebo připravit skvělé rizoto. Ve sladkých dezertech ho můžete využít například k přípravě brownies.

Pohanka

Pohanka není tráva a nemá nic společného s „pšenicí“. Pohanka je jednoletá či vytrvalá byliny s bílými či růžovými kvítky. Běžně se označuje jako pseudoobilovina. Využití pohanky je opravdu značné, můžete ji přimíchat do zeleninových salátů, polévek, použít jako přílohu či k přípravě pohankového rizota. Pohanková mouka vynikne ve sladkém pečení, je sama o sobě mírně nasládlá a při smíchání s tekutinou vytváří lepkavou konzistenci, takže už v některých receptech nemusíte použít ani vajíčka. Je vynikající na přípravu palačinek, kde to jde bez vajíček i bez cukru.

Kukuřice

Kukuřice je druh jednoděložné rostliny z čeledi lipnicovitýc, byla nejprve domestikovaná domorodci v Mexiku. Jádra kukuřice se často používají při vaření jako škrob. Kukuřice je v Indii známa jako „bhutta“, je snadno dostupná jako čerstvá, sušená a může být mletá na mouku. Kukuřice je velmi oblíbenou plodinou, jak čerstvou, tak sušenou a o kukuřičné mouce ani nemluvě. Má velmi širokou škálu využití.

Merlík chilský neboli quinoa

Quinoa je obecný název pro chenopodium Quinoa kvetoucí rostliny rodiny Amaranthaceous. Pěstuje se jako zrno především pro jedlá semena. Jedná se spíše o pseudoobiloviny než o skutečné obilniny, protože quinoa není tráva. Quinoa je úzce spjata s jedlými rostlinami řepy, špenátu a amarantu. Quinoa se nachází v Peru, Bolívii a Chile. Quinou můžete využít jako přílohu i jako součást nejrůznějších salátů. Také s ní můžete zacházet podobně jako s rýží, například uvařit z ní mléčnou kaši.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8618534/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8074585/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat