Prostreno.cz

Nejen svěží dech umí zajistit voňavý kardamom

Medikament na vysoký krevní tlak, nadýmání, nevábný dech, bolest spojenou s revmatismem i pocuchané nervy? Ano, to všechno je kardamom, který také urychluje hojení kožních obtíží a bojuje proti alergii.

Kardamom. Ještě jste s ním neměli tu čest? O hodně jste přišli. Jde o exotické koření, které nachází stále více příznivců i mezi tuzemskými kuchaři. A není se co divit! Tuto přísadu se sladce pikantní chutí lze totiž přidávat do pečiva, rýže, omáček, polévek, orientálních pokrmů, domácích zmrzlin, džemů, kompotů i ovocných salátů. Báječně se ale hodí také do kávy, lihovin nebo některých uzenin. A zdravotní výhody kardamomu? Tak ty vás nadchnou dvojnásob. Co všechno jeho konzumací získáte?

Regulace tlaku a srdce v kondici

Potýkáte se s arteriální hypertenzí? Toto problémové onemocnění dle statistik postihuje zhruba 20 % světové populace, přičemž podstatně zvyšuje riziko srdečních chorob. Pokud i váš lékař nešetří doporučeními ohledně zdravého životního stylu a vhodného jídelníčku, slibte jemu i sobě, že budete zodpovědně „užívat“ výše jmenovanou ingredienci. Poznatky nedávné americké studie informují o tom, že její obsažené antioxidační enzymy značně přispívají k normalizaci krevního tlaku i cholesterolu, čímž podporují kondici celého kardiovaskulárního systému.

Konec zažívacích obtíží? Ano, to také

Naprosto jedinečné složení kardamomu uvolňuje křeče v trávicím systému, zatímco zatne tipec nadýmání i nepříjemnému pocitu plného břicha. Je prokázáno, že působí preventivně i proti různým virům, které mohou zažívání negativně ovlivnit. Co říkáte na takový „medikament“? Sluší se dodat, že si z něj lze připravit i léčivý nálev, jež vám v krizových situacích udělá dobře. Stačí jednu lžičku zalít čtvrt litrem vroucí vody a nechat louhovat patnáct minut.

Svěží dech. Ten vás nemine

Z expertních odhadů vyplývá, že dentálním zápachem neboli halitózou trpí asi pětina našinců. Odborníci se domnívají, že příčinami zkaženého dechu jsou zubní kazy, ustupující dásně nebo záněty jícnu. Hlavními viníky ale klidně mohou být i kvasinky, kyselý reflux, jaterní potíže, onemocnění ledvin či diabetes. I vy jste v tomhle tak trochu nesví, proto máte vždy po ruce zásobu větrových žvýkaček a bonbónů? Vsaďte raději na schopnosti uvedeného zázraku. Jeho přirozené antibakteriální složky likvidují bakterie, které ve většině případů mají v halitóze prsty. Ostatně, tuto metodu využívali již staří Egypťané, což o něčem vypovídá.

Pomoc při revmatismu i harmonizátor psychiky

Z dalších výzkumů rovněž vyplynulo, že kardamom uklidňuje při stresu a tlumí bolesti revmatického původu. Zároveň urychluje hojení kožních obtíží, přičemž se uplatní při alergii i astmatu. Nelze nezmínit, že také přijde k duhu v případě angíny i ledvinových a žlučových kamenů.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat