Prostreno.cz

Vyměňte klasickou rýži za tu zdravou květákovou

Máte rádi rýži, ale už vás nebaví ta stále stejná chuť? Navíc, zdravotní benefity klasické rýže nejsou nijak extra vábné. Zkuste květákovou rýži, jejíž pozitiva vás mile překvapí!

Dlouhozrnná, oválná, natural, jasmínová, basmati nebo divoká. Ano, toto jsou asi nejznámější druhy rýže. Znáte ale květákovou? Pokud teď pátráte v paměti a přemýšlíte, zda jste o ní vůbec někdy slyšeli, je třeba zmínit, že jde o takový malý chyták. Řeč je totiž o nadrceném květáku, jenž svým vzezřením rýži pouze věrně připomíná. Tento pokrm si oblíbili zejména příznivci zdravé stravy, kteří se snaží snížit příjem sacharidů, ale zároveň chtějí získat maximální množství výživných látek. Jaké „benefity“ pro zdraví tahle dobrota „zařídí“ právě vám?

Lepší podmínky pro hubnutí

Usilujete o to, abyste ještě před příchodem léta vyrýsovali své křivky k dokonalosti? Pak určitě nepodceňujte adekvátní příjem vlákniny, která navozuje dlouhodobý pocit sytosti a značně prospívá trávení. Jedním z bohatých zdrojů této nepostradatelné živiny, jež zároveň reguluje hladinu cholesterolu a detoxikuje tělo, je právě květák. Proč si na něm tedy nepochutnat i v této neobvyklé „rýžové verzi“?

Stopka zánětů, na které si smlsnete

Zánět je běžnou obrannou reakcí imunitního systému, která je ovšem prospěšná pouze tehdy, netrvá-li moc dlouho. Jakmile totiž přeroste v chronický problém, dramaticky zvyšuje riziko vážných komplikací, a to včetně depresí, cukrovky, rakoviny, Alzheimerovy choroby či srdečního infarktu. Jak se bránit? Pravidelná konzumace výše zmíněné potraviny se přímo nabízí, neboť vám zprostředkuje neskromné množství silných protizánětlivých živin. Tedy alespoň takový názor zastávají odborníci.

Silnější imunita a delší mládí

Experti z oblasti výživy neustále upozorňují na to, že vitamin C pomáhá tělu správně zpracovávat železo, proto by ve vaší stravě rozhodně chybět nemělo. Jste přesvědčení o tom, že „céčko“ naleznete jen v citronech a pomerančích? Ale kuš! Načerpáte ho i z květákové rýže, čímž posílíte imunitní systém a zvýšíte ochranu před všemožnými bacily. Tím to ale ještě nekončí, neboť vitamin C také podporuje tvorbu kolagenu, který zachovává pružnou pleť a zpomaluje tvorbu vrásek. No vida, ani tohle pozitivum nelze nechat jen tak bez povšimnutí.

Zdroj: www.healthytips.com, www.cookingdiary.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat