Prostreno.cz

Jaké jsou nejpálivější chilli papričky světa

Milujete pálivé a jste velkým fanouškem chilli papriček? Chilli je již odedávna vyhledávaným kořením, své uplatnění má i v tradiční medicíně. Vždyť po chilli se dokonce i hubne, ale co chilli paprička, to originál. Chilli papriček je spousta druhů, a některé dokážou dokonce i zabít. Jaké jsou nejpálivější chilli papričky světa?

Původ chilli papriček sahá až k indiánským kmenům předkolumbovské doby, a to už do 6. tisíciletí př. n. l. Po objevení Ameriky je portugalští kupci velmi rychle rozšířili po celém světě, protože se stali cennou náhradou běžného černého pepře.

Chilli paprička je ve skutečnosti plod především exotických druhů křovitých paprik, rostoucích v tropech a subtropech Indie, Číny, Japonska, Vietnamu, Afriky, Jižní a Střední Ameriky, zvláště Mexika.

Co obsahují a jaké jsou jejich přínosy?

Za svou pálivou chuť vděčí látce zvané kapsaicin, podle jeho obsahu se určuje jejich pálivost. Chilli ale také obsahují spoustu dalších látek, jako je například vitamin C a vitaminy skupiny B. Chilli jsou již odedávna známé tím, že podporují chuť k jídlu a urychlují metabolismus. V přiměřených dávkách působí na žaludek lépe než černý pepř, mají příznivé účinky na zažívání a také silné antibakteriální účinky. Chilli vyvolává změny ve střevní sliznici, která potom doslova leccos snese ale ve větším množství dráždí močové ústrojí. Mimo to je chilli také považováno za přírodní afrodiziakum.

Scovilleho stupnice

Scovilleho stupnice měří pálivost veškerých papriček. Papriky (rod Capsicum) obsahují látku kapsaicin, která způsobuje pálení tím, že stimuluje receptory nervových zakončení jazyka. Počet Scoville jednotek pálivosti (Scoville heat units, SHU) odpovídá přítomnému množství kapsaicinu.

Stupnice je pojmenována po americkém chemikovi Wilburu L. Scovilleovi (1865–1942), který v roce 1912 publikoval metodu kvantitativního srovnávání pálivosti papriček – Scovilleho organoleptický test. Tento test však není 100% přesný protože v něm hraje roli lidský faktor, v dnešní době se používá k přesnému zjištění SHU chromatografických metod a analytických přístrojů.

A jaké jsou nejpálivější chilli papričky světa?

Pepper X

Pepper X se jako první chilli paprička přehoupla přes hodnotu 3 milionů SHU, podle jejího stvořitele „chilli kouzelníka“ Eda Currieho obsahuje dokonce 3,18 milionu SHU. Tuhle ultra pekelnou chilli papričku prý piplal celých 10 let. Ed rozhodně není nějaký začátečník, v roce 2011 světu představil chilli papričku Carolina Reaper, která patří na přední příčky nejpálivějších chilli papriček na světě.

Dragons Breath

Dragons Breath je hned druhá nejpálivější chilli paprička světa, která má 2,48 milionu SHU. Zkrátka nic, co byste chtěli ochutnat. Její stvořitel Mike Smith sám uvedl, že se jí ještě neodvážil sníst, zkoušel ji jen na špičku jazyka, kde ji zvládl udržet celých 10 sekund…

Carolina Reaper

Tato pálivá kráska byla zmíněna již výše, v roce 2013 byla zapsána do Guinnessovy knihy rekordů. Carolina Reaper vznikla křížením odrůd Habanero a Naga Viper obsahuje 1 500 000–2 200 000 UHS. Údajně se dá již využít v kuchyni, ale je třeba počítat s tím, že stačí opravdu jen nepatrné množství. Semínka této odrůdy se dají už velmi snadno zakoupit, chce to trochu větší trpělivost při klíčení, ale výsled bude stát rozhodně za to. Pokud se vám jí podaří vypěstovat pracujte s ní doslova v rukavičkách!

Chilli jako donucovací prostředek

Chilli papriček je opravdu mnoho, jedna z nejznámějších je i odrůda Bhut Jolokia, která už je pro některé lidi snesitelná, její hodnoty UHS jsou okolo 1 milionu, přesto tato nevinná paprička je využívána jako mučicí nástroj. Tato paprička vedla na žebříčku pálivosti do roku 2007, pochází z indického subkontinentu. Tamní policie a vojenské složky ji používají jako donucovací prostředek a také se používá jako náplň do kouřových granátů.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat