Prostreno.cz

Angrešt je poklad našich zahrádek plny antioxidantů

Na našich zahrádkách často dáváme přednost exotickým druhům ovoce a přehlížíme bohatství naší krajiny. Což je velká škoda. Např. angrešt je přímo nabitý živinami a je velká škoda na něj zapomínat. Poznejte všechny jeho přínosy.

Angrešt obsahuje jen minimum kalorií a je bohatý na vlákninu, měď, mangan, draslík a vitaminy C, B5 a B6. Angrešt je skutečným pokladem každé zahrádky.

Bohatý na antioxidanty

Antioxidanty jsou sloučeniny, které pomáhají bojovat proti účinkům volných radikálů. Jedná se o reaktivní molekuly, které způsobují buněčné poškození a vedou k procesu známému jako oxidační stres. Oxidační stres je spojován s mnoha chorobami a předčasným stárnutím.

Předpokládá se, že strava bohatá na antioxidanty snižuje riziko některých typů rakoviny, srdečních onemocnění, diabetu 2. typu, zpomaluje proces stárnutí a chrání váš mozek před degenerativním onemocněním.

Angrešt je vynikajícím zdrojem antioxidantů, včetně vitaminu C, malého množství vitaminu E a fytonutrientů. Dále také:

  • Flavonoly: Ty jsou spojeny se zdravím srdce a prevencí proti mrtvici. Mají silné antivirové účinky.
  • Antokyaniny: Tyto sloučeniny jsou barevnými pigmenty v ovoci a jsou spojeny se zdravím očí a močových cest, zlepšují paměť a snižují riziko některých rakovin.
  • Organické kyseliny: Jsou odpovědné za chuť ovoce a mohou snížit riziko mrtvice a Alzheimerovy choroby.

Vysoký obsah vlákniny a minimum kalorií

Pokud držíte dietu, angrešt je skutečně tím pravým spojencem. Můžete si dopřát zdravé mlsání jen s minimem kalorií. Angrešt je velkým zdrojem rozpustné a nerozpustné vlákniny. Nerozpustná vláknina přispívá k hromadění stolice a zlepšuje konzistenci, zatímco rozpustná vláknina pomáhá zpomalit pohyb potravy ve střevech, což může snížit hlad a zvýšit pocity sytosti.

Reguluje hladinu cukru v krvi

Kromě výše zmíněné, vláknina z ovoce napomáhá regulaci hladiny cukru v krvi a snižuje krevní tlak, cholesterol a riziko chronických onemocnění, včetně některých typů rakoviny, srdečních chorob, diabetu 2. typu a obezity.

Ochrání váš mozek

Některá degenerativní onemocnění mozku jsou spojena s přetížením železa v buňkách. Hladiny železa, které jsou příliš vysoké, mohou podnítit vznik volných radikálů, což jsou molekuly, které poškozují vaše buňky. Angrešt je přirozeným zdrojem organických kyselin a poskytuje 11–14 mg kyseliny citronové ve 100 mg ovoce. Kyselina citronová blokuje hromadění železa v buňkách a bylo zjištěno, že snižuje riziko onemocnění, jako je Alzheimerova choroba a mrtvice, pokud jsou konzumovány pravidelně.

Pro zdraví srdce

Angrešt obsahuje mnoho živin, které podporují zdraví srdce, včetně antioxidantů a draslíku. Antioxidanty zlepšují zdraví srdce tím, že zabraňují oxidaci LDL (špatného) cholesterolu v krvi, což je proces, který zvyšuje riziko srdečních onemocnění.

Navíc, fytonutrienty jako flavonoly a antokyany pomáhají snižovat krevní tlak a zlepšují funkci krevních cév, což může snížit riziko srdečních onemocnění. A v závěru draslík, který je nezbytný pro zdraví cév. Pomáhá udržovat pravidelný tep a krevní tlak a je spojen se sníženým rizikem srdečních onemocnění a mrtvice.

Zdroj: eatthis.com, healthline.com, healthyeating.sfgate.com





Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat