Prostreno.cz

Domácí bylinkový ocet jako léčivé ochucovadlo

Jak dodat salátům něco navíc? Přidejte do nich vlastnoručně vyrobený prvosenkový, kopřivový nebo česnáčkový ocet. Vaši strávníci budou doslova vrnět blahem!

Letošní bylinková sezona už oficiálně započala, takže příznivci léčivých rostlin mají plné ruce práce s jejich sběrem, sušením a následným skladováním. Počítáte se mezi ně i vy? Pak se nabízí otázka, zda jste si už někdy ze získaného voňavého „materiálu“ zkusili vyrobit vlastní ocet. Toto ochucovadlo nejenže pozvedne saláty, marinády, omáčky a zálivky na vyšší úroveň, ale můžete ho využít také ke kosmetickým účelům. Zde je jednoduchý postup krok po kroku.

Rychle a snadno? To je to, oč tu běží

Co budete potřebovat? Prakticky jenom dvě suroviny. Naprostým základem je pochopitelně kvalitní ocet. Pro tyto účely se nejčastěji používá ten jablečný, nicméně ani bílým či červeným vůbec nic nezkazíte. Na jednu jeho láhev jsou potřeba dvě polévkové lžíce bylinek. Ty do tekutiny ponořte tak, aby všechny jejich části byly ponořené. Následně nádobu postavte na nějaké stinné místo, kde by měla zůstat přibližně tři až čtyři týdny. Poté ocet přeceďte a je hotovo. Z jakých bylinek ho zhotovit? Inspirovat se můžete třeba těmito druhy.

Prvosenka. Ta pomáhá nejen na nervy

Už v dobách dávno minulých se z prvosenky neboli petrklíče vyrábělo víno, medovina a dokonce i bonbóny. Nutno ovšem připomenout, že jde o poklad patřící na seznam ohrožených druhů, proto se nesmí sbírat jeho oddenek. Soustřeďte se tedy pouze na květy, na něž můžete vyrážet od začátku března až do května. Tato medicína se uplatní při kašli, astmatu, chřipce i nachlazení, ale pomáhá i na nespavost či vypjaté nervy. Zároveň snižuje horečku a mírní bolesti spojené s revmatismem.

Nepřehlédněte ani kopřivu

Kopřivova dvoudomá detoxikuje tělo a působí proti anémii. Prokazatelně svědčí také kardiovaskulárnímu systému, přičemž posiluje imunitní systém a podporuje hubnutí. Kopřivovým octem si lze masírovat i pokožku hlavy, a to za účelem urychlení růstu vlasů. Tato kúra celkově zlepšuje jejich kvalitu a dodává lesk.

Česnáček jako další možnost

Česnáček lékařský má pověst famózního jarního životabudiče, neboť je bohatou zásobárnou vitaminu C i účinným antibiotikem. Tato rostlina také stimuluje hojení dýchacích cest, příznivě ovlivňuje činnost slinivky a tlumí záněty. Co vy na to, bude pro vás česnáčkový ocet to pravé?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat