Prostreno.cz

Při nákupu potravin je třeba zpozornět

Aktuálně se snažíme vyhnout konfrontaci s jakýmkoli zdrojem případné nákazy koronavirem. Nosíme roušky, rukavice, zdržujeme se doma, často se vyhýbáme i přímému kontaktu s nejbližšími. Jenže zrovna tehdy, kdy bychom měli být nejopatrnější, a to především při nutných návštěvách obchodů s potravinami, se často nevědomě dopouštíme chyb a kupujeme věci, které by v období pandemie mohly být kontaminované. Čemu se raději vyhnout?

Pozor na ovoce

Jablka, mandarinky, pomeranče a jiné ovoce, které lze oloupat nebo řádně omýt, by mělo být v pořádku. Pozor si ale dejte v případě nákupu bobulovin, jahod a jiného ovoce či zeleniny, kterou nelze zbavit slupky nebo pořádně vydrbat. Pokud jde o mytí ovoce a zeleniny, v dětských potřebách a drogeriích jsou k dostání mycí prostředky přímo na potraviny. V této době se vyplatí do nich investovat.

Nebalené pečivo

Rohlíky, housky a jiné nebalené pečivo mohou být zdrojem nákazy, pokud zákazníci a výrobce nedodržují doporučené používání roušek a rukavic. Kontaminace je sice méně pravděpodobná, ale i přesto odborníci doporučují ohřátí pečiva alespoň na 80 °C po dobu minimálně dvou minut před jeho vlastní konzumací.

Nápoje

Pozor si dejte zejména na plastové lahve a nápoje v plechovkách. Na těchto produktech se virus dovede udržet aktivní i několik desítek hodin. Ideální je tedy kupovat celá balení v ochranné fólii, kterou odstraníte ještě před uskladněním v domácnosti. Pokud kupujete jednotlivé lahve, je lepší je před uskladněním umýt prostředkem na nádobí a teplou vodou.

Lahůdky z pultu

Ačkoli zaměstnanci obchodů v současnosti procházejí preventivními kontrolami, není to zárukou, že lahůdkový pult neobsluhuje někdo, kdo by mohl virus přenášet. Přestože zaměstnanci disponují rukavicemi a rouškami, mohou snadno kontaminovat čerstvé zboží v pultech. Raději tedy kupujte vakuově balené potraviny, jejichž obaly lze omýt, případně rovnou odstranit.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat