Prostreno.cz

Ručním trháním lístků bazalky jí zkracujete životnost

Tu chybu, že rukou odtrhneme listy bazalky, děláme asi všichni. Ale existuje lepší způsob.

To skvělé na čerstvé bazalce je, že květináč můžete postavit v kuchyni nebo na balkoně, a proto jí můžeme vždy okořenit pokrmy. Když v lednici „nic“ nenajdete, vždycky lze z bazalky a surovin, které máte pořád doma, udělat chutné pesto.

Aroma, růst a životnost

Pokud ale lístky trháte, odkazujete  rostlinku k pomalé záhubě. Protože když nemá žádné listy na stoncích, začíná kvést. Všechnu svoji energii a vodu tak dodává do květu a už nemá energii na produkci nových lístků. To znamená, že jednoho dne máte doma místo bohatě rostoucí bazalky jen stonky, na kterých není žádný list, nebo jen málo, které navíc chutnají hořce.

Jak je to správně

Lístky proto neodtrhávejte rukou, ale používejte nůžky. A rozhodně nestříhejte jednotlivé lístky, ale celé špičky, nejlépe v délce kolem asi pěti centimetrů. Stonek odstřihávejte nad očkem, tou částí stonku, kde vyrůstají další větvičky nalevo nebo napravo. Tak mohou po odstřihnutí vyrůstat nové. Dbejte na to, aby alespoň na každé větvičce zbylo několik lístků, aby mohla květina dál růst.

Nákup si rozmyslete

Rozhodně si nekupujte bylinky v supermarketu. Zaprvé tyto rostliny mají za sebou dlouhou cestu, než dorazí až do vašeho obchodu, zadruhé jsou určené pro rychlou spotřebu, a zatřetí právě proto nemohou zůstat dlouho čerstvé. Místo toho byste si je měli pořídit třeba v zahradnictví, kde za jejich kvalitu i původ ručí, a navíc vám s pěstováním rádi poradí. 

Jak na čerstvou bazalku

Pokud se vám stane, že nespotřebujete všechny utržené lístky bazalky, ale nechcete je usušit, existují osvědčené rady, jak uchovat bazalku (nebo i další bylinky) čerstvou.

Zabalit do vlhkého ubrousku a dát do ledničky

Lístky bazalky rozložte na navlhčenou papírovou utěrku a přikryjte další vrstvou vlhké utěrky. Celé ještě můžete zabalit do bavlněné kuchyňské utěrky, a pak vložte bez přehýbání do lednice. Při optimálních podmínkách vám takto bazalka vydrží čerstvá až jeden týden.

Dát do vzduchotěsné nádoby a nechat při pokojové teplotě

V ledničce už není místo? Nevadí! Následující tip by měl být adekvátní variantou. Lístky položte do hluboké mísy a pokapejte lehce vodou (jen tolik, abyste zajistili vlhké prostředí). Zabalte mísu do potravinářské folie tak, aby se k bylinkám nemohl dostat žádný vzduch a nechte stát při pokojové teplotě. Takto vám vydrží až pět dní.

Zdroj: www.howtodoit.com, www.goodhousekeeping.com, www.herbstips.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat