Prostreno.cz

Zimní zelná klasika v jiném kabátku

Máte rádi kysané zelí? Pak byste rozhodně měli vyzkoušet následující lehce exotickou variantu. Kysané zelí s nádechem Středomoří totiž báječně chutná, a ještě vás okamžitě zbaví zimní deprese.

Kysané zelí je perfektní zimní potravinou. Je to bílé a špičaté zelí zakonzervované pomocí fermentace kyselinou mléčnou. Díky tomu vzniká fermentovaná neboli kvašená potravina. A to důležité slůvko je fermentovaná.

Fermentováním se prodlouží životnost zelí, eliminují se špatné bakterie, ale přesto zůstává stále plné vitaminu C, kyseliny listové, železa a vlákniny.

Ovšem fermentací se nezpracovává jenom zelenina. Také víno, sýry nebo kefír prošel takovým kvasným procesem. A díky tomu si je můžete bez špatného svědomí dopřát. Posilují totiž imunitní systém, mají antioxidační účinky a obzvlášť příznivě působí na střevní mikroflóru.

A pokud byste rádi trochu změnu, pak je následující recept pro vás to pravé. Středozemní zelný kotlík chutná báječně, a přesto jinak než stará, známá klasika. Ale stále se báječně hodí jak k masu, tak třeba ke klobáse nebo jen tak s bramborami. A středozemní nádech vám připomene letní dovolenou a zažene tak zaručeně jakékoli zimní chmury.

Středozemní zelný kotlík

Suroviny

800 g kysaného zelí

3 cibule

150 g sušených rajčat v oleji

140 g vody

1 plechovka sekaných rajčat

1 lžíce provensálského koření

sůl a pepř

2 lžíce javorového sirupu

50 g rajčatového protlaku

Postup 

1 Kysané zelí dejte do sítka, propláchněte a nechte dobře odkapat. Cibuli nakrájejte na kostky a sušená rajčata na tenké plátky. Obojí krátce osmahněte na oleji (můžete použít ten ze sušených rajčat).

2 Přidejte zbývající přísady, dobře promíchejte a nechte asi 20 minut povařit. Pokud by se voda odpařila příliš rychle, můžete ji podle potřeby ještě přidat.

3 Podávat ho můžete s bramborovou kaší, masem nebo klobásou. Nakonec nahoru nastrouhejte ještě trochu parmazánu a máte hotovo. Vyzkoušet ho můžete i jako náplň do pečených paprik.

Dobrou chuť!

Zdroj: www.essenundtrnkne.de, www.eatthis.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat