Prostreno.cz

Delikátní jednohubky bez bílého pečiva

Kdo by neměl rád jednohubky neboli chuťovky? Tyhle malé dobroty rozhodně patří na seznam neoblíbenějších pochoutek. Připravte si je tentokrát trochu jinak. Co třeba bez pečiva?

Plněné žampiony

Kdo má houby rád, bude se olizovat až za ušima. Plněné žampiony jsou sázkou na jistotu i v těch nejlepších restauracích. Výhodou je, že do plnicí směsi můžete zpracovat prakticky cokoli, co máte v lednici.

Při nákupu žampionů vybírejte spíše střední kusy. Velké bývají po upečení stále příliš vodnaté a ty malé se zase dost scvrknou. Žampiony před přípravou omyjte a osušte. Nožičky odlomte a odložte stranou. Kloboučky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem tak, aby utvořily mističky.

Směs na náplň můžete vyrobit například z mletého masa, jemně krájené cibulky, strouhaného sýra, rajčat a bylinek. Nožičky nemusíte, ale můžete do směsi zpracovat také.

Hotovou směsí plníme kloboučky žampionů, které pak pečeme při 160 °C přibližně 25 minut.

Zahradní varianta

Pokud dáváte přednost něčemu lehkému, není nic jednoduššího, než vytvořit osvěžující chuťovky z čerstvé zeleniny a lehkého sýra.

Jako základ jednohubek použijte silnější plátky salátové okurky. Na ně vytvořte lžičkou hromádky z pomazánky, kterou vyrobíte smícháním tvarohového sýra typu žervé s najemno nasekanou petrželkou či pažitkou, trochou soli a pepře. Navrch přiklopte rozpůleným cherry rajčátkem a propíchněte párátkem. Pomazánku můžete nahradit kuličkami mozarelly a jednohubky pak podávat pokapané olivovým olejem či octem balsamico.

Zapečená cuketa

Zapečené cuketové jednohubky jsou i něco pracnější, ale rozhodně stojí za to. Na jejich přípravu budete potřebovat mladou cuketu, 4 lžíce suga nebo kvalitního kečupu, strouhaný tučnější sýr, několik oliv, bazalku, sušený česnek, sůl, pepř, cukr na případné doslazení suga.

Olivy nakrájíme na tenké plátky a přidáme do suga. Dochutíme kořením, česnekem, solí, nakrájenou bazalkou a přidáme lžíci nastrouhaného sýra.

Cuketu omyjeme a nakrájíme na kolečka. Lžičkou vytvoříme důlek a naplníme připravenou směsí. Kolečka uložíme na plech vyložený pečicím papírem.

Pečeme na 220 °C. asi 10 minut. Když jsou skoro hotové, posypeme je sýrem a necháme dalších pět minut zapéct. Nejlépe chutnají ještě teplé.

Zdroj: názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat