Prostreno.cz

Pořiďte si zdravím nadupané kimchi

Fermentované zelí smíchané se sladkokyselou pastou není považováno jen za lahodnou potravinu, ale i medicínu s famózním působením. Jak si takové kimchi připravit doma a co všechno z něj vytěžíte?

Kimchi, nebo chcete-li kimči, je korejské národní jídlo. Jedná se o pikantní křupavý salát z nakládané zeleniny a dalších ingrediencí, jehož první písemné zmínky jsou staré tři tisíce let. Umění jeho výroby je pak organizací UNESCO zařazeno mezi mistrovská díla ústního a nehmotného dědictví lidstva. Ještě jste tuto přílohu, která se v asijských zemích přidává ke každému pokrmu, neochutnali? Má opravdu co nabídnout!

Bezkonkurenční nutriční profil

Tato korejská pochoutka má až neuvěřitelně nízký obsah kalorií, ovšem na druhou stranu překypuje prospěšnými živinami. Jejich seznam zahrnuje vitaminy A, B1, B2 a C, dále pak železo, vápník, selen a esenciální aminokyseliny. Kimchi nabízí také spoustu vlákniny a impozantní množství silných antioxidantů, díky čemuž prokazatelně podporuje zdraví. O jaké účinky přesně jde?

Silná imunita, harmonické trávení

Každá lžička zmíněné přílohy působí jako silné probiotikum, tudíž příznivě ovlivní chod zažívání a zpravidelní pohyby střev. Její konzumace zároveň posiluje imunitu, reguluje škodlivý cholesterol, neutralizuje účinky volných radikálů a stimuluje detoxikační procesy. Dále podporuje hubnutí, zlepšuje činnost kardiovaskulárního systému a zpomaluje stárnutí. Nelze opomenout ani skutečnost, že obsažené aktivní sloučeniny rovněž tlumí záněty a infekce, a to včetně těch kvasinkových. Jak si kimchi „umíchat“ v pohodlí domova a na všech těchto výhodách si spolu s ním smlsnout?

Jednoduchý recept, na který si troufnete

Hlávku pekingského zelí podélně rozkrojte, oddělte listy a nakrájejte je na menší špalíčky. Ty zasypejte mořskou solí a nechte do rána „ležet“. Následně budete zelí odsolovat opakovaným proplachováním a koupáním ve vodní lázni. Jakmile bude chuť akorát, tedy alespoň pro vás, můžete se vrhnout na pastu.

Ta se skládá z jedné lžíce mořské soli, dvou lžic drceného chilli, čtyř stroužků česneku, lžičky strouhaného zázvoru, větší lžíce medu a trochy rybí omáčky. K nakrájenému, zkřehlému a odsolenému zelí přihoďte cibuli, jarní cibulku i mrkev a vše důkladně promíchejte společně s pastou. Směsí potom naplňte uzavíratelné sklenice, které se budou při pokojové teplotě fermentovat. Kimchi lze jíst prakticky ihned po krátkém odležení, ale můžete mu dát času, kolik chcete. V lednici vydrží i několik týdnů, takže ho můžete mít pořád po ruce.

Zdroj: www.eatthis.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat