Prostreno.cz

Meruňky jsou zdravé žluté sestry švestek

Meruňky jsou naše regionální ovoce a užít si je můžeme od června do září. Proč jsou tyhle malé, žluté a báječně sladké plody tak zdravé?

Meruňky jsou malé, žluté plody příbuzné švestkám a patří k tuzemskému ovoci. Původně pocházejí z Asie a daří se jim na slunných stanovištích, chráněných před větrem. Ve středověku se meruňky dostaly do Evropy a v dnešní době se jich v České republice nejvíce pěstuje na jižní Moravě.

Zdraví v každé meruňce

100 gramů meruněk obsahuje asi 65 kcal a asi stejné množství fruktózy, odtud tedy její typicky sladká chuť. Zároveň dodává různé vitaminy – B, A, C nebo E a betakaroten. Až z 80 procent se skládá z vody a 1,5 procenta vlákniny, přitom nemá téměř žádný tuk. Z minerálních látek najdeme v meruňkách především draslík, mezi stopovými prvky převažuje hořčík a měď. Kromě jiného obsahují meruňky i mnoho pektinů, které podporují správnou funkci střev.

Jak je využít

Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, ale výborně se hodí i do koláčů. Kromě toho jsou velmi oblíbeným základem pro likéry a další alkohol. Využít se dobře dají i jako kompot, marmeláda nebo sirup.

Skladování

Ideální je jejich přímá konzumace nebo okamžité zpracování. V lednici v přihrádce na zeleninu vydrží bez problémů dva až tři dny, ale je možné je i zamrazit. V tom případě je lepší je odpeckovat a rozpůlené položit na plech nebo jinou rovnou plochu. Takto je na hodinu vložte do mrazáku. Potom je možné je dát do sáčku nebo uzavíratelné nádoby, aniž by se k sobě slepily.

Meruňková marmeláda

Pokud máte meruněk dostatek, pak můžete vyzkoušet recept na marmeládu.

Suroviny na cca 10 skleniček 

600 g meruněk

250 g kiwi

400 g nektarinek

1 balíček kyseliny citronové

1 kg želírovacího cukru

dvě až tři snítky rozmarýnu

Postup

1 Vypeckované nebo oloupané ovoce nakrájíme na malé kousky a spolu s rozmarýnem, želírovacím cukrem a kyselinou citronovou dáme do hrnce.

2 Vše přivedeme k varu a necháme asi 5 minut povařit.

3 Vyndáme rozmarýn a marmeládu ještě horkou nalijeme do čistých sklenic.

4 Zavřeme a asi na deset minut postavíme dnem vzhůru.

5 Potom necháme vychladnout.

Zdroj: názory autora, Life line, healthline.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat