Prostreno.cz

Zdravá letní veganská pomazánka pro podporu opálení

Letní měsíce si žádají menší odlehčení jídelníčku, a proto je to ideální doba vyzkoušet něco nového. Dnešní recept je přirozeně veganský, obsahuje spoustu vitaminů a minerálů, a především (díky mrkvi) také pořádnou nálož beta-karotenu, který se postará o krásné letní opálení.

Beta-karoten (provitamin A) je nápadným pigmentem, který dodává mrkvi její typické žlutooranžové zabarvení. Název betakaroten pochází ze spojení řeckého slova ,,beta“ a latinského ,,carota“ (mrkev). S tímto označením přišel H. Wachenroder, který ho poprvé izoloval z mrkve v roce 1831. Kromě mrkve obsahují beta-karoten také např. batáty nebo kapusta. Abyste beta-karoten co nejlépe vstřebali, je potřeba jej konzumovat společně s tuky. Při kombinaci s tukem totiž může tělo vstřebat 50 až 90 % vitaminů rozpustných v tucích. Záleží však také na kvalitě tuku v přijímaném pokrmu.

A proto tady máme druhou část naší letní pomazánky, a tou jsou slunečnicová a dýňová semínka. Ta doporučujeme přes noc namočit, protože takto budou semínka dobře stravitelná a maximálně využitelná. Slunečnicová semínka obsahují velké množství živin, které prospívají nervové soustavě, a také klíčové živiny, které mají přímý dopad na zmírnění stavů deprese (a na prevenci proti jejímu vzniku). Dýňová semínka jsou zase bohatá na zinek, který je důležitý pro imunitu, dále fosfor, vitamin E, vitaminy A a D, vitaminy skupiny B a minerály jako draslík, mangan a měď. Jsou rovněž zdrojem cenných nenasycených mastných kyselin, které snižují cholesterol, vysoký tlak a riziko infarktu a mrtvice.

Teď k samotné přípravě pomazánky.

Letní veganská pomazánka

Suroviny

100 g semínek (slunečnicová, dýňová, lněná apod)

250–⁠300 g mrkve

Pár kapek citronové šťávy

Sůl

Koření a bylinky

Postup

1 Semínka dobře propláchněte a nechte přes noc odmočit v misce s vodou. Poměr semínek může být například 70 % slunečnice a 30 % dýně či dalších semínek. Ráno vodu ze semínek slijte, a ještě jednou opláchněte a nechte semínka okapat v cedníku.

2 Mrkev pomocí škrabky zbavte slupky a nakrájejte na větší kusy.

3 Společně se semínky pak vložte do nádoby mixéru, přidejte trochu soli, pár kapek šťávy z citronu a oblíbené bylinky (můžete použít také grilovací nebo paštikové koření, které dodá pomazánce šmrnc) případně špetku chilli..Pro přípravu pomazánky doporučujeme použít mixér s pěchovadlem, abyste mohli v průběhu mixování stírat ulpělé zbytky ze stěn a vznikla vám tak opravdu hladká krémová konzistence. Mixovat můžete také s pomocí tyčového mixéru či food processoru, výsledná konzistence však nesjpíše nebude tak hladká.

4 Mixujte s použitím nejvyšších otáček cca minutu (podle typu a výkonu přístroje). Výsledek by měla být hladká a nadýchaná pomazánka. Podle chuti můžete ještě přisolit.

5 Podávejte s rozpečeným chlebem, olivami, nebo můžete použít jako dip k pečeným bramborům či grilované cuketě a lilku. 

Zdroje: www.celostnimedicina.cz, www.healthline.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat