Prostreno.cz

Papriky jsou nepřebernou studnicí receptů

I přestože je paprika u nás vnímána jako zcela běžná zelenina, kterou pěstuje téměř každý zahrádkář (a dokonce je čím dál častější také její pěstování v truhlících na balkoně), ve skutečnosti je paprika součástí našich stravovacích návyků teprve odnedávna. Její rodnou oblastí je Střední Amerika, odkud byla její semena poprvé dovezena do Evropy někdy během 19. století. Zpočátku se pěstovala pouze jako okrasná rostlina. Teprve později se začala využívat jako koření a nakonec i jako chutná zelenina.

Všechny druhy papriky obsahují vitaminy A, C a K, a jsou významným zdrojem minerálů, jako je například draslík, hořčík, fosfor a vápník.

Nejbohatší na vitaminy je paprika červená (jako jediná navíc obsahuje také rutin, potřebný pro dobrou kondici vašich cév), žlutá paprika pak obsahuje lutein (přispívá ke zdravému zraku a prevenci očních onemocnění)

Zelená paprika obsahuje kyselinu listovou, která je důležitá zejména pro těhotné ženy a vývoj plodu. Zároveň podporují krvetvorbu, a ač se to nemusí zdát, zelené papriky podporují dobrou náladu.

Ať už máte k dispozici jakýkoli druh papriky, vězte, že z ní nemusíte připravovat jen šopský salát nebo si ji krájet jako přílohu  k plněnému toustu ke svačině, ale můžete si připravit také celou řadu chutných a zajímavých pokrmů.

Pomazánka z pečených paprik

Suroviny

500 g paprik

200 g kešu ořechů

100 g slunečnicových semínek

Sůl, bylinky

Postup

1 Papriky seřízněte z vrchu a odstraňte semínka. Rozložte na plech pokapaný olivovým olejem a pečte cca 30–40 minut, dokud se na slupce nezačnou objevovat tmavě hnědé fleky.

2 Papriky vyjměte z trouby a nechte ještě chvíli dojít a spařit přikryté alobalem. Po vychlazení slupku jemně stáhněte, mělo by to jít snadno.

3 Ořechy a semínka si předem namočte (cca 6 hodin zcela ponořené ve vodě, ideálně přes noc), poté slijte vodu, a ještě jednou propláchněte a nechejte okapat.

4 Pečené a oloupané papriky pak vložte do mixéru společně s ořechy a semínky, přidejte sůl, oblíbené bylinky nebo grilovací koření, a rozmixujte do hladké pomazánky. Pokud nevlastníte mixér s pěchovadlem, několikrát proces mixování přerušte, abyste setřeli ulpělé zbytky ze stěn, a pomazánka byla skutečně hladká.

5 Pomazánku pak můžete použít na topinky nebo jako zajímavý dip ke grilovanému masu nebo zelenině.

Zapečené papriky s balkánským sýrem a bylinkami

Suroviny

8 ks paprik

400 g balkánského sýra

2 vejce

Bylinky

Postup

1 Papriky seřízněte z vrchu a odstraňte jádřince. Balkánský sýr najemno nastrouhejte nebo rozdrobte do mísy, přimíchejte vejce a přidejte oblíbené bylinky (majoránku, bazalku, tymián apod)

2 Touto směsí pak naplňte papriky a rozložte na plech vystlaný pečicím papírem.

3 Pečte při teplotě 180 stupňů cca 30minut.

4 Servírujte s pitta chlebem nebo pečenými brambory.

Marinovaná pečená paprika

Suroviny

Papriky

Česnek

Sůl

Olivový olej

Postup

1 Postupujte jako u paprikové pomazánky, tedy papriky důkladně propečte, dokud slupka nezačne hnědnout až černat.

2 Poté nechejte chvíli napařit pod alobalem nebo pokličkou a po vychladnutí slupku jemně stáhněte.

3 Papriky pak rozkrojte na půlky nebo čtvrtky, důkladně posolte, potřete drceným česnekem a zakápněte olivovým olejem.

4 Nechejte v přikryté míse v lednici odležet do druhého dne.

5 Podávejte s rozpečenou bagetkou a bílým vínem.

Zdroje: názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat