Prostreno.cz

Domácí džemy bez zbytečné chemie a hromady cukru

Také milujete vůni malin a jahod dozrávajících na zahrádce? Od prvního letního dne vyhlížíte a číháte, kdy už budou dozrávat jahody na samosběrných místech, nebo kdy zahlédnete vaničku plnou čerstvých zahradních plodů na farmářských trzích?

Bublaniny, koláče, kynuté knedlíky… klasické letní hity, které miluje snad každý… Ovšem takový domácí džem z malin či jahod, nalezený uprostřed šedé zimy v koutě spižírny, dokáže potěšit a rozzářit den ještě mnohem více, a pokud milujete palačinky s domácí marmeládou, nebo vánočku s máslem a jahodovým džemem, zkuste si připravit svou vlastní várku jedinečných džemů, kterými pak můžete mimo jiné také obdarovat své přátele pod stromečkem.

Dnešní návod bude tak trochu atypický, protože bude zcela odlišný od běžného způsobu vaření marmelád a džemů, používajícího spoustu cukru a přídavných látek.

My se dnes zaměříme na zcela čistou přírodní verzi, kterou můžete směle dopřávat i dětem, nebo si vychutnávat bez výčitek i v případě, že si hlídáte linii.

Jaké suroviny použít

Maliny či jahody, které chcete použít pro přípravu džemu, vybírejte pečlivě. Vyhněte se nezralým plodům. Naopak, pokud máte k dispozici mírně přezrálé (avšak ne plesnivé!) plody, budou se vám pro přípravu hodit nejlépe.

Určitě se vyhněte plodům ze supermarketu, a raději si udělejte procházku na farmářské trhy, kde natrefíte ve většině případech na skutečně kvalitní plodiny. A pokud snad máte přístup k jahodám a malinám přímo ze zahrádky, vyhráli jste jackpot!  Suroviny vždy vybírejte kromě zraku také čichem. Voňavé jahody a maliny jsou základem úspěchu, to snad ani nemusíme říkat 

Příprava

Jahody (či maliny) zbavte stopek, opláchnete v cedníku a nechejte okapat. Zkontrolujte, zda vám v nich nezůstal nějaký větší hmyz. Drobní červíci nevadí, ovšem taková zelená ploštice dokáže svým obranným pachem nadělat pěknou neplechu.

Připravte si nerezový nebo litinový hrnec, do kterého následně maliny (či jahody) přesypejte, podlijte trochou vody a nechejte přikryté pokličkou postupně dojít k varu. Jakmile začne směs vařit, ztlumte plamen, a míchejte cca 10 minut, dokud se maliny zcela nerozvaří. Malé kousky nejsou na závadu, spíše naopak.

Do směsi přidejte vanilkový lusk nebo několik kapek vanilkové esence, pár lžic třtinového nebo kokosového cukru (není potřeba to přehánět, maliny i jahody jsou přirozeně sladké) a pár kapek citronové šťávy.

Pokud vám směs nehoustne tak, jak byste chtěli, přidejte na závěr ještě 1–2 lžíce psyllia, které vytvoří gel. Vzhledem k tomu, že v receptu není použitý želírovací přípravek, nečekejte klasické želé. Směs bude stále mírně tekutá.

Příprava sklenic

Sklenice o objemu 250–300 ml omyjte a zalijte vařící vodou, aby se sterilizovaly. Nechejte dnem vzhůru okapat a připravte na plnění džemem. Džem ještě horký naběračkou nalévejte do sklenic, uzavřete víkem, důkladně utáhněte a nechejte dnem vzhůru odležet, aby se víčko dobře zatáhlo. Po vychladnutí skleničky otřete utěrkou, polepte ozdobnými štítky, a máte hotovo.

Zdroj: názory autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat