Prostreno.cz

Kvalitnější spánek díky konzumaci avokáda

Je sice tučné, ale spí se po něm jedna báseň. Tak nějak by se dala popsat situace kolem avokáda, které navzdory vyššímu obsahu tuku nejenže zlepšuje hladinu cholesterolu, ale překvapivě i kvalitu spánku. Zjistilo se to omylem, ale jsme rádi, že to víme!

Byly doby, kdy jsme se na avokádo dívali jako na tu „divnou zelenou věc“. Dnes je však neodmyslitelnou součástí našeho jídelníčku i svatým grálem zdravé výživy. Od křupavých toastů přes krémové smoothies až po základ guacamole, tohle exotické ovoce si naše chuťové buňky naprosto podmanilo. Kdo by si pomyslel, že nám může pomoci i s usínáním?

Pokus s nečekaným vyústěním

Když američtí výzkumníci začali sledovat 969 dospělých trpících abdominální obezitou, zdaleka ještě netušili, co jejich bádání přinese. Ale nepředbíhejme… Po dobu 26 týdnů jedla první polovina respondentů jedno velké avokádo denně, zatímco druhá pokračovala ve své obvyklé stravě bez těchto plodů. Jak se očekávalo, u avokádové skupiny bylo zaznamenáno výrazné zlepšení krevních lipidů, což jsou tukové látky typu triglyceridů a cholesterolu (1). Stalo se však ještě něco – tito strávníci si pochvalovali také mnohem kvalitnější spánek. Původním účelem výzkumu to sice nebylo, ale když už se naskytla příležitost, vědci ji chytili za pomyslné pačesy.

Uspávadlo k nakousnutí

Poté, co se experti začali působnosti avokáda více věnovat, zjistili, že vliv na božský noční odpočinek pravděpodobně pramení z jeho silné směsice obsažených živin. Je totiž velmi bohaté na mononenasycené mastné kyseliny, vlákninu, draslík, folát, vitamin K, měď i kyselinu pantothenovou, přičemž všechny tyto látky nějakým způsobem podporují zdravé spánkové cykly. „Spánek se ukazuje jako klíčový faktor životního stylu pro zdraví srdce i kondici celého těla. Tato studie nás vyzývá k zamyšlení nad tím, jak může výživa a určité potraviny, jako třeba právě avokádo, významně podpořit jeho zlepšení,“ zdůrazňuje hlavní autorka výzkumu, kterou je americká docentka nutričních věd Kristina Petersen (2).

Zdroje: (1) www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.124.039130, (2) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10875193/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba