Spláchnout žízeň ledově vychlazeným nealko pivem? Vypadá to jako dobrý nápad, jenže zdraví příliš neosvěží. Kocovinu mít po něm sice nemůžete, zato zvýšený cholesterol a rozhozená střeva ano.
Pivo je jedním z nejstarších nápojů na světě. Recepty na něj lze nalézt v egyptských hrobkách, mezopotámských archeologických nalezištích i babylonských textech, což dokazuje, že lidská kultura i historie voní po chmelu.
Abstinenční alternativa má svá úskalí
Lidově přezdívaný tekutý chléb je takovým zdravotním oříškem. Na jednu stranu představuje poměrně bohatý zdroj vitaminů, minerálů a antioxidantů, na tu druhou v sobě ukrývá alkohol, který je nesčetněkrát potvrzenou příčinou řady nemocí. Aby se takzvaně „vlk nažral a koza zůstala celá“, vymyslelo se pivo nealkoholické slibující osvěžení bez rizik. Koneckonců, když v něm zůstanou jen prospěšné látky a nezvedne promile v krvi, co by se mohlo pokazit? Inu, je toho dost…
Cholesterolu ani střevům to nechutná
Podle odborníků nejsou nízkoalkoholická a nealkoholická piva vůbec tak zdravá, jak selský rozum praví (1). Potíž je v tom, že u jejich konzumentů může dojít k výraznému nárůstu hladiny cukru v krvi a inzulinu, spolu se zvýšením škodlivého cholesterolu a triglyceridů – krevních tuků spojených se srdečními chorobami. Výjimkou nejsou ani „rozhozené střevní bakterie“ a poruchy jaterních funkcí. Mimochodem, nejhorší výsledky prý mají nealko piva smíchaná s ovocem. Údajně proto, že obsahují nadbytek cukru, který se do nich po odstranění alkoholu běžně přidává pro zlepšení chuti. O těchto věcech se na etiketách nepíše, viďte? Skoro to vypadá, že zdravější volbou je pivo „klasické“. Ale samozřejmě není.
Hrozby na dně půllitru
Pití nadměrného množství alkoholu, zvláště pak v krátkém časovém období, vede k dehydrataci, elektrolytové nerovnováze, zhoršené koordinaci a špatnému úsudku (2). Co naplat, voda rozhodně bude jistější!
Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/40431365/, (2) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9637453/
Sledujte nás na sociálních sítích: