Prostreno.cz

Zdravé letní večeře

Vysoké teploty v horkých letních měsících si žádají odlehčení jídelníčku a zvýšené doplňování vitaminů a minerálů, které se z organismu vytrácejí během pocení. Večer po celém dni je obzvláště vhodné tělo zklidnit a ochladit, a nezatěžovat jej trávením těžkých pokrmů, aby mělo dostatek energie pro regeneraci během spánku. Proto byste měli volit lehčí večeře ideálně připravené ze sezonní zeleniny.

My jsme si pro vás připravili tři různé tipy na letní zeleninovou večeři, pokaždé trochu jinak, včetně verze pro vegany.

Cuketa s kozím sýrem

Cukety jsou v naší zemi každoroční stálicí v letním jídelníčku. Pro přípravu večeře raději použijte čerstvou menší cuketu (přerostlá, dřevitá se hodí spíše do pečiva nebo pro přípravu omáček).

Suroviny na 2 porce

1 menší cuketa (cca 500 g)

2 bílé papriky

100 g čerstvého kozího či ovčího sýra

(případně balkánského sýra, pokud nemáte rádi chuť ovčích a kozích sýrů)

2 vejce

Malá hrst slunečnicových a dýňových semínek (cca 30 g)

Bylinky, sůl

Postup

1 Cuketu nakrájejte na kostičky, papriku omyjte, odstraňte jádřinec a rovněž nakrájejte na kostičky nebo proužky.

2 Takto připravenou zeleninu pak v míse smíchejte s rozdrobeným sýrem, přidejte vejce, semínka a bylinky (bazalku, saturejku, majoránku apod.), případně trochu soli a chilli, pokud máte rádi ostřejší jídla.

3 Vše pak přemístěte do zapékací mísy a pečte při teplotě 180 stupňů přibližně 30 minut, dokud povrch nezezlátne.

4 Zapečenou cuketu můžete jíst samostatně nebo s rýží, případně s opečených chlebem pita. Ozvláštnit můžete trochou zakysané smetany s česnekem.

Brokolice s chedarem

Brokolici lze připravit jak dietním způsobem, tak i ve formě vydatnějších pokrmů. Díky vysokému obsahu vlákniny vás zasytí na delší dobu, a její vysoké množství obsažených vitamínů a minerálů vás po parném dni zase postaví na nohy.

Suroviny na 2 porce

1 brokolice

Šalotka nebo menší cibule

2 stroužky česneku

250 ml smetany

200 g chedaru

2 vejce

Sůl a pepř

Postup

1 Brokolici natrhejte na růžičky a krátce povařte nebo napařte. Dávejte pozor abyste ji nerozvařili, protože by ztratila tvar a rozpadala by se. Stačí 5 minut.

2 Cibulku s česnekem osmahněte na pánvi s trochou ghí dozlatova. Smetanu smíchejte s vejci, solí a pepřem.

3 Uvařenou brokolici, osmaženou cibulku s česnekem a nastrouhaný chedar navrstvěte do zapékací misky. Směs pak zalijte smetanou s vejci.

4 Nakonec vršek ozdobte větvičkami oblíbených bylinek (saturejka, majoránka, rozmarýn nebo bazalka) a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C po dobu 20 až 25 minut.

Vzhledem k vyššímu obsahu tuků již není nutná další příloha, večeře bude dosti sytá. Skvěle chutná se sklenicí bílého vína nebo vinného střiku. Jako další variantu tohoto pokrmu přidejte před pečením do uvedené směsi 2 kuřecí prsa nakrájená na kostičky a obalená v koření. Tuto masitou verzi pak pečte zhruba 40 minut při teplotě 170 °C.

Restovaná zelenina s kešu omáčkou

Pro milovníky vegan stravy máme tip na zeleninu s kešu omáčkou, kterou si snadno připravíte během pár minut.

Suroviny na 2 porce

Šalotka, nebo cibule

450 g oblíbené zeleninové směsi (může být i mražená směs)

Olivový olej

50 g kešu

Grilovací koření, sůl, chilli

Uzené mandle nebo slunečnicová semínka

Postup

1 Na pánvi orestujte nakrájenou cibuli na olivovém oleji. Jakmile začne zlátnout, posypejte grilovacím kořením, promíchejte a podlijte trochou vody.

2 Vložte připravenou nakrájenou zeleninu dle vlastního výběru (například směs mrkve, brokolice, květáku, hrášku a kukuřice) a nechejte pod pokličkou dusit na mírném plameni.

3 Mezitím si připravte kešu omáčku: v mixéru rozmixujte kešu ořechy se sklenicí vody (cca 200 ml) do konzistence hladké smetany.

4 Jakmile je zelenina dostatečně podušená, přilijte omáčku a nechejte za stálého míchání chvíli probublávat, dokud nedosáhnete požadované krémové konzistence.

5 Na závěr osolte a přidejte chilli podle chuti. 

6 Pokud chcete ještě více ozvláštnit, posypejte praženými semínky a uzenými mandlemi. Semínka pražte na sucho na pánvi do zlatova, poté sejměte z plotny a polijte lžíci Ume octa a promíchejte. Semínka získají úžasnou kyselo-slanou příchuť.

Uzené mandle koupíte ve většině obchodů, např. Tesco nebo Marks a Spencer

Zdroj: názor autora





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat