Prostreno.cz

Zdravá podzimní zelenina v podobě dýně

Máslová, muškátová, Hokkaido – na podzim je sezona velmi oblíbených dýní. Oranžově zbarvená zelenina je plná minerálních látek a vitaminů. Dužina, olej i jádra jsou lidskému organismu velmi prospěšná.

Dýně jsou hlavní ozdobou Halloweenu – americké obdoby Památky zesnulých, která si na oblibě získává i v našich končinách. Patří k nejstarším kulturním plodinám na světě.

Se svým vysokým obsahem vitaminů a minerálních látek pomáhají dýně posílit imunitní systém – takže jsou tím pravým v období nachlazení. Dýně existuje více než 800 různých druhů a jejich využití je všestranné – jako dekorace, na jídlo, a dokonce jako léčivka.

Dužina je velmi bohatá na vodu a obsahuje malé množství sacharidů – ve 100 g dýně je jen asi 24 kalorií. Mimo to obsahuje minerální látky jako draslík, vápník, železo a fosfor, nebo vitaminy především řady B.

Především vysoký obsah draslíku dává dýním jejich močopudný účinek. Díky oranžovému barvivu dání mají také vysoký podíl karotenoidů, které mají antioxidační vlastnosti a chrání před vznikem rakoviny.

Vyzkoušejte některý z receptů a zahřejte se na těle i na duši.

Dýňová polévka

Suroviny

400 g dýně

1 cibule

1 větší brambora

1 lžička tymiánu

½ l zeleninového vývaru

Kapka citronové šťávy

Sůl, kajenský pepř

1 lžíce rostlinného oleje

Postup

1 Dužinu dýně a bramboru nakrájejte na centimetrové kostky, cibuli nahrubo.

2 Rozehřejte olej a osmahněte v něm asi pět minut cibuli, dýni a brambory.

3 Potom přidejte tymián, citronovou šťávu a vývar a nechte asi 20 minut povařit. Nakonec vše rozmixujte.

4 Dochuťte kajenským pepřem a solí.

Grilovaná dýně

Suroviny

1 dýně Hokkaido

30 g másla

Sůl, pepř

20 g pistácií

1 červená paprika

6 snítek koriandru

30 g zázvoru

3 lžíce citronové šťávy

Postup

1 Dýni rozpulte, zbavte jader a nakrájejte na tenké plátky.

2 Nechte rozpustit máslo, okořeňte solí a pepřem a dýňové plátky tím potřete po obou stranách.

3 Dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě asi 4 až 6 minut.

4 Rozpulte papriku, zbavte semínek a nakrájejte na kostky, koriandr na proužky, zázvor na malé kostky.

5 Všechno smíchejte s pistáciemi, citronovou šťávou a 100 mililitry vody. Vzniklou marinádou potřete dýňové plátky. 

Zdroj: life line





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat