Prostreno.cz

Římský kmín versus český kmín

Kmín není potřeba v našich končinách nijak zvlášť představovat, neboť je nedílnou součástí české kuchyně již od nepaměti. Těžko bychom si asi dokázali bez kmínu představit poctivý český chléb, nakládané zelí, červenou řepu, pečenou zvěřinu, kachnu apod. Pokud se vám při výčtu všech uvedených pokrmů začaly sbíhat sliny, nejste v tom sami! 

Vůně kmínu je nasládlá, s nádechem lékořice, mentolu a anýzu a postará se o to, že každý váš pokrm bude vonět na míle daleko. Díky jeho nasládlému nádechu, můžete kmín kombinovat s anýzem, který s ním sdílí lékořicové aroma, a pokud tato dvě koření smícháte, docílíte opojně lékořicové vůně, a vytvoříte příjemnou hřejivou kombinaci. Pokud naopak s kmínem smícháte skořici a nové koření, získáte svůdně aromatickou směs pro použití ve sladkých receptech.

Není kmín jako kmín

Stejně tak, jak dobře znáte klasický tzv. „český kmín“, jenž má správné označení „kmín kořenný“, možná jste se již setkali i se zcela jiným označením kmínu, a to „římský kmín“. O co vlastně jde? A je použití římského kmínu stejné jako u toho českého? Přestože si jsou si oba druhy koření vzhledově velice podobné, pokud byste měli možnost je vzájemně porovnat přičichnutím či ochutnáním, okamžitě byste zjistili výrazný rozdíl.

Kmín římský je základem exotických pokrmů

Římský kmín má na rozdíl od toho našeho trochu jiné složení. Jeho hlavní aromatickou sloučeninou je kuminaldehyd, který je zemitý, nahořklý a vonící po bylinkách. Vůně římského kmínu ve vás bude okamžitě evokovat indickou kuchyni, chuť hřejivého kari, jehněčího masa, či talíř voňavého mexického Chilli con carne a grilovaných masových špízů brochettes z Maroka.

To je slušný výčet exotických dobrot, že? Pokud máte rádi exotickou kuchyni a rádi cestujete a ochutnáváte místní pokrmy, nebude pro vás nezaměnitelné aroma římského kmínu ničím novým. Ovšem u jeho jedinečného aroma výčet jeho benefitů nekončí. Do pokrmů se s oblibou přidává také pro své pozitivní účinky při problémech s nadýmáním a plynatostí. Kromě toho podporuje chuť k jídlu, zlepšuje prokrvení, pomáhá při kardiovaskulárních chorobách a dokáže zmírnit i kašel. Má navíc i protizánětlivé účinky.

Jak využít kmín římský v kuchyni?

Takže teď, když jsme si vysvětlili základní rozdíl mezi českým a římským kmínem, jak jej využít v kuchyni? Pokud jste se rozhodli po cestě z práce ulovit sáček s římským kmínem v krámku s kořením, zastavte se i pro nějakou zeleninu či maso.  Kmín římský v kuchyni totiž oceníte zejména při přípravě lilku, kořenové zeleniny, luštěnin, hovězího a jehněčího masa či dresinků. Pokud se nechcete rovnou pouštět do experimentování se samotným římským kmínem, začněte se směsí koření, která již římský kmín obsahuje, jako například indické kari či garam masala, ve které najdete i černý pepř, koriandr, hřebíček, kardamom, skořici, muškátový květ a bobkový list. Kromě indické kuchyně se římský kmín využívá také v asijské, mexické či arabské kuchyni. Jeho chuť výborně doplní kuskus, chilli con carne nebo dušené maso.

Zdroje: všeokoreni.cz, chovatelka.cz, kupi.cz





Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat