Prostreno.cz

Koření vhodné k přípravě lilku

Díky široké škále odrůd lilku, ze kterých si můžete vybírat, není žádným tajemstvím, že lilky jsou perfektním doplňkem téměř jakéhokoli jídla. Je zajímavé, že se strukturou tak trochu podobají rajčatům, takže jsou ideální do polévek nebo dušených mas. S jakým kořením si rozumí?

Lilek vejcoplodý, jinak také baklažán, je pro někoho naprosto nevýraznou zeleninou, i když botanicky správně se jedná o ovoce (stejně jako je tomu u rajčete, papriky a jiných lilkovitých). Je skvělým zdrojem vitaminu C, vitaminu K, vitaminu B6, thiaminu, niacinu, hořčíku, manganu, fosforu, mědi, vlákniny, kyseliny listové, draslíku a dalších látek. Jelikož ale nemá žádnou vlastní výraznou chuť, je třeba spárovat ho s kořením. Ale s jakým? Tyhle druhy patří k těm nejvhodnějším!

Česnek – čerstvý, nebo sušený

Česnek a lilek si rozumějí dost výrazně. Silná a štiplavá chuť česneku lilek vyloženě osvěžuje a dodává mu šťavnatost. Zvlášť na podzim a v zimě se hodí i jeho zdravotní benefity. Česnek má silné antibakteriální, protiplísňové a antivirové účinky.

Chilli

Chilli je takovým „kořením tepla“. Prokrvuje organismus a pokrmům, včetně lilku, dodává štiplavost. Ostatně, lze se jím inspirovat třeba v Turecku. Tamní jídlo z pečených lilků se strouhaným sýrem, chilli a mátou je legendární. A propos, chilli vykazuje analgetické působení, takže pokud vás něco bolí, může vám pomoci.

Kmín

Pečený lilek s kmínem a limetkou, grilované lilky s kmínovým jogurtem. Zemitost, kterou kmín kořenný, někdy uváděný také pod názvem kmín luční, podporuje chuť baklažánu, takže se ho nebojte využít. Kmín zároveň působí proti žaludečním křečím a ulevuje od kašle,

Skořice

Skořice je další běžné koření, jež se k lilku hodí. Navíc zlepšuje trávení, zmírňuje trávicí problémy a působí jako silný antioxidant

Sezamové semínko

Extra křupavost a oříškový nádech, který poskytují opražená sezamová semínka, taktéž lilku dělají dobře. Dobrou zprávou je i to, že díky vysokému obsahu vitaminů B, hořčíku, fosforu a vápníku sezamová semínka zklidňují nervovou soustavu. Nemůžete je sehnat? Nevadí. Lilku svědčí i hřebíček, černý pepř, zázvor nebo muškátový oříšek. Záleží, jaké chutě preferujete.

Zdroje: terra.organics.com, doublediamondacres.com, wikipedia.org





Celkem 3 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat