Prostreno.cz

Lahodná cizrna doplní do stravy kvalitní bílkoviny

Cizrna patří mezi ty suroviny, které je dobré mít vždy po ruce (respektive ve spižírně). Pokud vám v polici spižírny nečíhá plechovka nebo dvě, rozhodně si je přidejte do svého nákupního seznamu. Nejenže je cizrna skvělým rostlinným zdrojem bílkovin, ale existuje také nekonečné množství způsobů, jak ji kdykoli během dne proměnit ve skvělé hlavní jídlo nebo svačinu.

Chcete-li vaši snídani obohatit bílkovinami, a vejce či sýry ráno špatně trávíte, cizrna vám kryje záda. Obzvlášť ji oceníte zakomponovanou do snídaňového sendviče. Pokud jde o oběd a večeři, připravte si například cizrnovou polévku, použijte ji jako přílohu k rybám, vytvarujte z ní placičky či nugety; orestujte ji se zeleninou, případně ji přidejte do svého oblíbeného salátu apod. 

Zkrátka, cizrna, to není jen hummus, a pokud jí dáte ve vaší kuchyni šanci, zjistíte, že si s touto surovinou užijete spoustu zábavy. Co všechno tedy můžete připravit z plechovky cizrny? Máme pro vás tři tipy na jednoduché a chutné pokrmy, které oceníte v kteroukoli část dne.

Snídaňový toast s cizrnou a jogurtem

Suroviny

šalotka

čerstvá citronová šťáva (plus kůra z citronu)

2 malé stroužky česneku

konzerva cizrny

řapíkatý celer, jemně nasekaný

koriandr či jiné čerstvé bylinky na servírování

olivový olej

řecký jogurt

čerstvě mletý černý pepř, sůl

Postup

1 Nasekejte nadrobno jednu menší šalotku, vložte do mísy, přidejte trochu citronové kůry, pár kapek citrónové šťávy a 1 nasekaný stroužek česneku. Promíchejte a nechejte 5 minut odpočívat.

2 Do směsi se šalotkou přidejte okapanou cizrnu z plechovky, a rozmačkejte mačkadlem na brambory nebo vařečkou tak, aby se cizrna rozbila na malé kousky.

3 Přidejte trochu nasekaného řapíkatého celeru a celerové natě (případně čerstvý koriandr, podle toho, jaké bylinky preferujete), přidejte 2 lžíce olivového oleje, opepřete a osolte.

4 Chléb opečte v topinkovači a jednu stranu zlehka potřete stroužkem česneku.

5 Po povrchu topinky pak rozetřete lžičku řeckého jogurtu, aby vznikl základ pro cizrnovou směs.

6 Cizrnovou směs rozdělte na toasty a ozdobte oblíbenými bylinkami, chilli papričkami a případně ještě dosolte.

Cizrnová polévka

Postup

1 Ve velkém hrnci orestujte na troše olivového oleje střední nakrájenou cibuli a několik nakrájených stroužků česneku. Míchejte, dokud směs nezezlátne.

2 Zalijte 4 hrnky zeleninového vývaru, přidejte cca 400 g cizrny (přes noc odmočené a okapané), kousky nasekaného řapíkatého celeru a oblíbenou kořenovou zeleninu nakrájenou na malé kostičky (například mrkev, celer, petržel).

6 Přiveďte k varu, poté snižte teplotu na středně nízkou a vařte za občasného míchání (a přilévání odpařené vody), dokud cizrna nezměkne, tedy asi 2 hodiny.

7 Po uvaření osolte (nikdy nesolte předem, cizrna vám jinak nezměkne), přidejte oblíbené bylinky a případně špetku chilli.

8 Mezitím si v malé misce rozmíchejte jogurt s velkou špetku soli. Smíchejte s hrstkou sekaných bylinek (koriandr, petržel, bazalka apod) a přidejte pár kapek citronové šťávy. Dochuťte solí a promíchejte.

9 Polévku servírujte do misek, na vrch přidejte kopeček jogurtu, posypejte bylinkami nebo smaženou cibulkou a podle chuti přidejte i trochu chilli.

Losos s uzeným špenátem a cizrnou

Postup

1 Plátky lososa orestujte nebo upečte tak, jak jste zvyklí.

2 Na pánvi rozehřejte několik lžic olivového oleje, přidejte okapanou cizrnu z plechovky, osolte, opepřete, případně dochuťte grilovacím kořením či bylinkami.

3 Za občasného míchání restujte na mírném plameni cca 10 minut. Na závěr pokapejte několika kapkami citrónové šťávy.

4 Restovanou cizrnu pak rozdělte do misek spolu s nakrájenými ředkvičkami a oblíbenými bylinkami.

5 Přidejte kousky lososa, osolte, znovu pokapejte citronem, případně přidejte oblíbenou zálivku. Ozdobte rukolou nebo bazalkou.

Zdroje: názor autora, bonappetit.com, thekitchn.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat