Prostreno.cz

Pod pokličku známému parmazánu

Samozřejmě – parmazán je vynikající. Ale proč je tak výjimečný? Přečtěte si nejzajímavější fakta o celosvětově známém sýru.

Parmazán patří asi k nejznámějším sýrům na světě, a to nepochází z úplně sýrařského kraje! Co je pro Italy Parmigiano Reggiano? A co o něm rozhodně nevíte?

Stupeň zralosti

Italové rozlišují parmazán podle zralosti do tří základních stupňů: „maturo“ – zralý, pokud dosáhl věku 12 až 18 měsíců, „vecchio“ – starý je sýr s věkem 18 až 24 měsíci a „stravecchio“ neboli starověký, v případě, že zrál alespoň dva roky. Právě tvrdé krystaly, které můžete v parmazánu někdy objevit, nejsou krystaly soli, ale tvoří je bílkoviny, což je známkou dlouhého a přirozeného procesu zrání.

Pod přísným dohledem

Nad výrobou pravého Parmigiana Reggiono dohlíží Consorzio del formaggio Parmigiano Reggiano, která získala od Evropské unie ochrannou značku původu, čímž zaručuje, že v sýru nejsou obsaženy žádné doplňkové látky a že výroba splnila všechny přísné podmínky. V Itálii obdrželo povolení k výrobě parmazánu více něž 300 sýráren a asi 2 600 výrobců.

Pevné místo

Consorzio del formaggio Parmigiano Reggiano nekontroluje jenom přidávání přísad, ale i původ. Parmigiano Reggiano se smí sýr označit pouze tehdy, pokud byl vyroben v jedné z italských provincií – Parma, Reggio, Emilia a Modena, nebo v částích Bologna a Mantua. Jako domovina parmazánu má město Parma velký význam – vedle měst jako je Milán, Turín, Janov, Bologna a Benátky je nejdůležitějším ekonomickým městem v severní Itálii.

Bohatá tradice

Parmigiano Reggiano he nejstarší sýr – na světě! Jeho počátky sahají až do středověku. Prvními výrobci sýra byli mniši, kteří si chtěli vyrobit sýr, který bude mít dlouhou trvanlivost. Po dlouhém pátrání našli perfektní metodu: Sýrovou hmotu sušili a používali větší sýrové formy. Vyrobený sýr tak byla snadnější skladovat, nebo dokonce posílat do dalších regionů.

Tolerantní

Parmazán je jako jeden z mála sýrů dokonce bezpečný pro osoby s intolerancí na laktózu, protože ta během dlouhého procesu zrání zmizí.

Chutný

Chuť parmazánu úzce souvisí s rozmanitostí trávy, kterou krávy jedí, ale také se sezonou. V závislosti na tom, kolik čerstvé trávy a jakého druhu roste na loukách, kde se krávy pasou, chutná mléko krav trochu jinak. Se změnou ročních období se mění i barva sýra. V létě je mléko mnohem žlutější než v zimě, kdy nemají dostatek čerstvé trávy, což přispívá i k jemným odlišnostem v chuti.

Sýr jako platidlo

V Itálii je Parmigiano Reggiano s ochrannou značkou uznáván také jako platební prostředek. Nebo spíše jistina. Některé úvěrové instituce přijímají sýr jako jistinu schopnosti splácet úvěr a uchovávají ho, dokud není půjčka splacená. Cílem takzvaných sýrových bank he podpořit výrobu parmezánu.

A perlička na konec: Na kilo Parmigiano Reggiano je potřeba si 14 litrů mléka, ne celý bochník sýra o váze asi 38 kilogramů je to tedy 532 litrů mléka.

Zdroj: life line





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Zdravý chia pudink s borůvkami

5min
(1 hlasů)

Americké lívance

25min
(1 hlasů)

Fitness palačinky

15min
(2 hlasů)
Více tipů

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba