Prostreno.cz

Vánoční jídla napříč světem

Když se řekne: česká vánoční tabule, představíte si nejspíše křupavého smaženého kapra, šťavnatý bramborový salát k večeři, vánočku s máslem k snídani a uzobávání lineckého cukroví po celý čas svátků.

Jídlo je základním kamenem svátků, o tom není pochyb. Spojuje přátele a rodinu, kteří při sváteční tabuli sdílí vzpomínky, kulturní tradice a skvělý zážitek z jedinečné chuti pokrmů. Ovšem stejně tak, jak nám připadá kapr s bramborovým salátem jako vrchol sváteční gastronomie, mohou jiným národům připadat jídla, která jsou pro nás běžnou součástí sváteční hostiny, vyloženě divná. Jaká jídla tedy naleznete na svátečním stole v jiných zemích světa, a lákalo by vás je ochutnat? 

Anglický „mince pie“

Mince pie je vánoční cukroví z křehkého těsta plněné ovocnou směsí z hrozinek, kandovaného a sušeného ovoce, proslazené pomerančové kůry, koření (muškátový oříšek, hřebíček, skořice) a brandy (či jiného destilátu). Díky expandujícím britským obchodním řetězcům není tato zahraniční sváteční pochoutka u nás ničím novým, a nejspíše ji většina z vás již ochutnala. Svou chutí se velice podobají lineckému cukroví říznutém trochou alkoholu. 

Kanada – Butter Tarts (máslové koláčky)

Máslové koláčky jsou kanadský dezert, který se podává během mnoha svátků, ale nejčastěji právě během Vánoc či Díkuvzdání. Jedná se o drobné pečivo se sladkou náplní z másla, cukru, javorového nebo kukuřičného sirupu, vajec a někdy i vlašských ořechů a rozinek. Každá rodina si během svátků vytváří vlastní různé variace koláčků (například dýňové či pekanové).

Filipíny – Bibingka

Zatímco v Evropě obvykle v prosinci zažíváme předvánoční shon, jinde už jsou Vánoce v plném proudu. K vůbec nejdelším vánočním svátkům na světě se hlásí Filipíny, kde vše začíná již v září. Vrchol filipínských Vánoc nastává 24. prosince, kdy se početné rodiny shromáždí ke společné večeři. Podává se vepřové, lechon, nescházejí ani zákusky, sýrová koule, vánoční šunka, horká čokoláda, melouny a ananasy, špagety a samozřejmě nezbytná rýže.

My vyzdvihneme Bibingku, která se tradičně skládá z rýžové mouky nebo lepkavé rýže, kokosového mléka, cukru a vody zabalené a uvařené v banánových listech. Někdy se jako ozdoba přidávají vejce, sýr a kokosové vločky. Toto jídlo se obvykle podává k snídani nebo po Simbáng Gabi – devítidenní sérii filipínských katolických mší vedoucích do Vánoc.

Peru – horká kořeněná čokoláda

Pokud si myslíte, že víte, jak připravit nejlepší horkou čokoládu, možná vás zklameme, protože ta peruánská je skutečně vyhlášená po celém světě! Tento sváteční krémový lahodný nápoj je připravován z čokolády, kondenzovaného mléka a kombinace koření, jako je skořice, chilli prášek, hřebíček a muškátový oříšek.

Peruánská horká čokoláda je dokonce tak populární, že má svou vlastní událost známou jako la Chocolatadas, což je netrpělivě očekávaná každoroční událost a dlouhodobá peruánská vánoční tradice, během které se lidé scházejí a podávají kořeněnou horkou čokoládu s oblíbeným dortem známým jako panetón.

Island – Hangikjöt

Hangikjöt, podávaný během Vánoc, je jedním z nejoblíbenějších islandských svátečních jídel. Jeho název pochází z tradiční praxe věšení uzeného masa (jehněčí, skopové) v udírně po dobu několika týdnů, aby se vyvinula kouřová, slaná chuť. Hangikjöt se běžně podává se zelenými fazolkami, bramborami obalenými v bílé bešamelové omáčce a s nakládaným červeným zelím.

Zdroje: asiaskop.cz, healthline.com, kuodatravel.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat