Prostreno.cz

Batáty přímo z pánve

Sladké brambory připravené na pánvi jsou jednoduché a velmi rychlé. A díky koření a bylinkám chutnají skvěle! Ochucené navíc ještě lžící zakysané smetany jsou vynikající a rychlou variantou oběda.

Sladké brambory, nebo také batáty, pocházejí ze Střední a Jižní Ameriky. Kryštof Kolumbus je do Evropy přivezl ze svých cest. Pěstují se především v jižních zemích jako je Itálie, Španělsko a Portugalsko, celosvětově je ale pěstitelskou špičkou Čína.

Sladké brambory nejsou brambory

Sladké brambory jsou takzvané plazivé rostliny. V tropech většinou rostou jako liány nebo plazivky a potřebují hodně tepla. Naše brambory naopak rostou v zemi a na změnu teplot nejsou tak náchylné. Oba druhy brambor jsou si ale velmi podobné svým obsahem vitaminů a minerálů. Betakarotenu a vitaminu A obsahují více sladké brambory, zatímco obsah minerálů jako jsou draslík, zinek nebo vápník mají obě brambory podobné množství. Sladké brambory mají také více cukru a vlákniny.

Pokud byste si museli vybrat, žádný jasný favorit mezi nimi neexistuje a je to jen otázka chuti. Vyzkoušet ale můžete náš recept na sladké brambory z pánve.

Sladké brambory z pánve

Suroviny na 4 porce 

1 cibuli

1 stroužek česneku

1 chilli papričku

4 menší batáty

1 červenou papriku

2 lžíce řepkového oleje

1 lžička mletého kmínu

1 lžička mletého koriandru

100 ml zeleninového vývaru

1 svazek petrželky

pepř a sůl

4 lžíce zakysané smetany

Postup

1 Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostky, česnek oloupejte a nasekejte.

2 Chilli papričku opatrně podélně rozkrojte, odstraňte jádra, omyjte a nakrájejte najemno.

3 Batáty oloupejte, omyjte a nakrájejte na asi dvoucentimetrové kousky.

4 Papriku rozkrojte, zbavte jádřince, omyjte a nakrájejte na třícentimetrové kousky.

5 V pánvi rozehřejte řepkový olej, přidejte batáty a asi 5 minut je na střední teplotu opékejte.

6 Přihoďte cibuli, česnek, chilli a papriku, dodejte koření a smažte další 3 minuty.

7 Nakonec zalijte vývarem a pod pokličkou 10 minut duste.

8 Mezitím si omyjte petržel, osušte a nasekejte.

9 Z pánve sundejte pokličku a vařte dalších 5 minut.

10 Hotové batáty osolte a opepřete a rozdělte na 4 talíře.

11 Nahoru ozdobte lžící zakysané smetany a posypejte petrželkou.

Zdroj: eatbetter, eatthis






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat