Prostreno.cz

Domácí chléb s kozím sýrem a tymiánem

Pokud se vám zdá lednové počasí příliš zamračené, zlepšete si náladu receptem na rychlý (nekynutý) chléb s kozím sýrem, jarními cibulkami a tymiánem.

Tento chléb nemusí kynout, protože se připravuje ze sody a podmáslí. Je však nutné sníst jej v den, kdy jej upečete, a nejlépe, když je ještě teplý.

Chléb s kozím sýrem a tymiánem

Ingredience

250 g hladké mouky

250 g celozrnné mouky

1 lžička soli

1 lžička jedlé sody

1 lžíce jemně posekaného tymiánu

3 jemně nasekané jarní cibulky

300–350 ml podmáslí

100 g zralého kozího sýra

Postup

1 Předehřejte troubu na teplotu 230 °C.

2 Oba typy mouky prosejte přes síto do mísy, aby v mouce nezůstaly hrudky a byla hezky nadýchaná. Přidejte sůl a jedlou sodu, vmíchejte tymián a jarní cibulky.

3 Do takto připravené sypké směsi postupně vmíchejte podmáslí a míchejte, dokud nevytvoříte hladké těsto. Pozor, těsto má být pružné a polotuhé, rozhodně ne tekuté, takže pokud nespotřebujete všechno podmáslí, nic se neděje. Uvedené množství je orientační. Každý typ mouky saje jinak.

4 V této fázi začnete těsto hnětat. Pokud tedy připravujete těsto pomocí kuchyňského robotu, vyměňte plochý míchač za hnětací hák. Pokud zpracováváte ručně, vezměte si na pomoc pořádnou vařečku, případně zapojte vlastní ruce. 

5 Do těsta nadrobte nebo nahrubo nastrouhejte kozí sýr a hněťte, dokud nebude těsto měkké, a nebude se lepit. Pokud se těsto stále lepí, přisypejte trochu mouky. Správně zpracované těsto se nelepí na stěny mísy, je pružné a měkké.

6 Vytvarujte do kulatého bochníku o tloušťce asi 2,5 cm. Doprostřed na horní stranu vyřežte hluboký kříž nebo tři vodorovné linie, aby vám chleba při pečení nepopraskal, a položte na vymazaný plech.

7 Pečte 15 minut při teplotě 230 °C (ujistěte se že máte troubu opravdu důkladně předehřátou!), pak snižte teplotu v troubě na 200 °C a při této teplotě pečte dalších 15 až 20 minut.

8 Po upečení nechejte ještě asi 5 minut dojít ve vypnuté troubě, poté vyjměte ven a nechejte chvíli vychladnout na mřížce.

9 Chléb by měl znět dutě, když na něj poklepete. Podávejte teplý anebo při pokojové teplotě, aby vynikla struktura a chuť kozího sýra.

Rozhodně jej snězte stejný den, kdy jej upečete. Další den už nebude tak chutný a velice brzy začne vysychat, takže nebude tak vláčný jako po upečení.

Zdroje: názor autora, deliaonline.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat