Prostreno.cz

Dopřejte si ke snídani palačinky s banány a šlehačkou

Jednoduchý recept na vydatnou snídani, kterou potěšíte každého strávníka, jak děti, tak i dospělé.

Tip pro bezlepkovou variantu naleznete na konci receptu.

Palačinky s banány a šlehačkou

Ingredience

250 ml polotučného mléka

2 vejce

1 balíček vanilkového cukru

špetka soli

140 g hladké mouky

¼ lžičky jedlé sody

olej nebo máslo

banány

smetana ke šlehání

Postup

1 Všechny přísady vložte do mísy a pomocí metličky míchejte, dokud nezískáte hladké, polotekuté těsto. Pokud nemáte jedlou sodu, můžete přidat kypřicí prášek. Díky němu budou palačinky jemné a nadýchané.

2 Předehřejte si pánev s nepřilnavým povrchem (na zhruba ¾ výkonu sporáku, abyste palačinky nespálili), a potřete její povrch tenkou vrstvou oleje nebo másla, aby se povrch pánve na smažení první palačinky co nejlépe připravil. U dalších palačinek již nebude potřeba žádného oleje (za předpokladu, že máte pánev s opravdu kvalitním nepřilnavým povrchem).

3 Důležité je, aby byla pánev opravdu rovnoměrně a důkladně prohřátá, jedině pak totiž docílíte nejlepšího efektu. Po nalití těsta na dostatečně vyhřátou pánev se totiž okamžitě vytvoří na palačince tenká krusta, která se bude snadno odlepovat.

4 Nalijte necelou naběračku těsta na pánev, rovnoměrně rozprostřete po celé ploše pánve a nechte smažit, dokud není těsto matné a pevné. Pak teprve palačinku obraťte a smažte z druhé strany. Jakmile budete obracet ještě nedopečené těsto, palačinka se vám roztrhne.

5 Banány oloupejte, rozpulte a rozmixujte nahrubo v mixéru (či rozmačkejte vidličkou). Přidejte podle chuti trochu vanilky, nebo kakaa.

6 Vzniklou hmotou pak potírejte hotové palačinky a srolujte.

7 Vychlazenou smetanu ke šlehání nalijte do mísy, šlehací metlou šlehejte na nejvyšší rychlost, dokud nebude šlehačka krásně tuhá tak, že vám bude držet na lžičce. Použijte k tomu ruční mixér nebo kuchyňský robot, případně, pokud nedisponujete ani jednou možností a chystáte se šlehat ručně, pořádně si předem promasírujte svaly a zápěstí.

8 Šlehačkou naplňte zdobící sáček a ozdobte palačinky. Můžete posypat kakaem, hoblinkami čokolády nebo jakýmkoli jiným zdobením, které se vám líbí.

Pro bezlepkovou variantu použijte hladkou pohankovou mouku, která se svými vlastnostmi nejvíce vyrovná běžné mouce. Případně použijte rýžovou polohrubou, ovšem přizpůsobte množství tekutých ingrediencí podle savosti zvolené mouky.

Zdroje: názor autora, https://www.delscookingtwist.com/easy-fluffy-american-pancakes/





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat