Prostreno.cz

Hummus na mnoho způsobů

Hummus je orientální pasta vyrobená z cizrny, která se skvěle hodí jak ke chlebu, tak i jako dip k masu. Prozradíme vám základní recept z cizrny i jeho další varianty.

Pro hummus z cizrnového pyré (pozor – humus je něco jiného) potřebujete jen několik ingrediencí a její příprava je snadná i pro dítě. Hummus se dá připravit nejen z cizrny, ale velmi chutný je také například z červené řepy.

Základní recept na hummus

Ingredience

400 g cizrny z plechovky

4 lžíce sezamové pasty

6 lžiček olivového oleje

2 lžičky citronové kůry

3 lžíce citronové šťávy

2 stroužky česneku.

Podle chuti: mletý kmín, sůl, pepř, petržel, chilli, paprika

Postup

1 Cizrnu slijte a rozmixujte.

2 Přidejte sezamovou pastu, olivový olej, citronovou šťávu a kůru a česnek a vše rozmixujte do hladké konzistence.

3 Dochuťte kmínem, solí a pepřem.

4 Pokud chcete, přidejte petržel, chilli nebo papriku. Pár kapek olivového oleje dodá chuť i vhled.

 

Kromě toho, že je hummus vynikající pomazánkou na pečivo, dá se použít i v dalších pokrmech.

Arabský salát

Ingredienece

1 kedlubna

500 g květáku

8 lžic olivového oleje

sůl

180 g čekanky

40 g salátu

60 g baby špenátu

1 plechovka cizrny

2 lžíce citronové šťávy

4 lžíce sezamového oleje

40 g sezamové pasty

mletá paprika

3 lžíce bílého vinného octa

chléb

1 Kedlubny očistěte a oloupejte, rozkrojte na polovinu a nakrájejte na tenké plátky. Očistěte květák a rozdělte na malé kvítky.

2 Zahřejte 2 lžíce olivového oleje a opečte v něm květák po dobu asi 2–3 minut a osolte.

3 Očistěte čekanku a odstraňte vnější listy. Podélně rozpulte a odstraňte stonek.

4 Natrhejte na kousky, přidejte listy salátu a baby špenátu.

5 Na hummus dejte cizrnu, citronovou šťávu, sezamová olej a pastu, se 3–4 lžícemi studené vody a mletou paprikou do mixéru a rozmixujte. Podle chuti osolte.

6 V misce smíchejte salát a směs kedlubny a květáku, dejte na talíř a servírujte s opečeným pečivem s hummusem.

Jehněčí kotlety s hummusem

Ingredience

2 plechovky cizrny

1 stroužek česneku

2 lžičky kmínu

2 jehněčí kotlety

2 srdíčka římského salátu

sůl, pepř

1 Slijte cizrnu a nechte okapat. Česnek nasekejte najemno. ¼ cizrny smíchejte s polovinou stroužku česneku, lžičkou kmínu a lžící olivového oleje. Rozprostřete na plech s pečicím papírem a pečte 15 minut.

2 Lžičku kmínu, druhou půlku česneku a 2 lžíce olivového oleje zahřejte v hrnci, dokud nezačne uvolňovat aroma. Přidejte zbytek cizrny a 200 ml vody a 5 minut pod pokličkou povařte. Tyčovým mixérem rozmixujte a osolte a opepřete.

3 V pánvi rozpalte 2 lžíce oleje, zprudka osmahněte jehněčí kotlety po obou stranách asi 3 minuty. Zabalte do alobalu a nechte asi 5 minut odpočívat. Rozpalte lžíci oleje, rozpulte salátová srdíčka a z každé strany asi minutu osmahněte.

4 Podávejte kotlety s hummusem a pečenou cizrnou.

Zdroj: essen und trinken





Celkem 4 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Plněná kuřecí prsa

(4 hlasů)

Dušené houby se šalotkou

(2 hlasů)

Brambory plněné sýrem

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat