Prostreno.cz

Chřestové rizoto s perličkou

Jaro se nezadržitelně blíží a i kdybyste si nedali žádné předsevzetí ohledně postavy a stravy, určitě svému tělu prospějete, pokud po zimě začnete pokrmy zase trochu odlehčovat. A můžete to vyzkoušet třeba s naším receptem na chřestové rizoto.

Převažuje v něm svěží zelená barva a chřest vás svou chutí i vůni přesune do jarní pohody, zatímco bílkoviny doplníte prsy z perliček. Pokrm je vynikající na podporu duševní rovnováhy, ale i vaše tělo vám poděkuje. Připravte si chutné rizoto s chřestem a perličkou!

Chřestové rizoto s perličkou

Ingredience na pesto

½ svazku bazalky

½ svazku kerblíku

½ svazku petrželky

25 g italského tvrdého sýra (Grana Padano nebo parmazán)

½ citronu

sůl

150 ml olivového oleje

Ingredience na rizoto:

300 g zeleného chřestu

Sůl, pepř

900 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru

60 g pancetty

2 prsa z perličky

Sladkou papriku

½ lžičky fenyklu

2 ½ lžíce olivového oleje

3 stroužky česneku

250 g cherry rajčátek

50 g šalotky

150 g rýže na rizoto

50 ml bílého vína

1 lžíce másla

25 g italského tvrdého sýra

Muškátový oříšek

Postup

1 Na pesto nakrájejte 10 g bylinek nahrubo. Sýr nastrouhejte najemno. Nastrouhejte citronovou kůru a vymačkejte šťávu. Smíchejte bylinky, sýr, citronovou šťávu, sůl a olivový olej a rozmixujte. Dejte přikryté vychladit.

2 Na rizoto si připravte chřest – oloupejte, nakrájejte na kousky a konce vyhoďte. Uvařte v osolené vodě asi 5–6 minut, sceďte, zchlaďte studenou vodou a nechte odkapat.

3 Nakrájejte pancettu, perličku osolte a opepřete a okořeňte paprikou a fenyklem. Rozpalte v pánvi půl lžíce oleje a osmahněte na něm pancettu dokřupava. Vyjměte a nechte odkapat na papírové utěrce. Ve vypečeném tuku osmahněte perličku z obou stran a osolte. Přesuňte do trouby, přidejte česnek a bobkový list a opečte v předehřáté troubě na 150 stupňů asi 20 minut. Po 15 minutách přidejte cherry rajčátka.

4 Najemno nakrájenou šalotku osmahněte a přidejte rýži. Zalijte vínem a nechte odpařit. Postupně přilívejte horký vývar a za občasného míchání přiveďte k varu. Vařte asi 18–20 minut, v posledních 2 minutách přidejte chřest. Sejměte a nechte asi minutu odpočívat. Vmíchejte máslo, polovinu pesta a sýr. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

5 Perličku nakrájejte na plátky a servírujte na talíři s rizotem posypaným pancettou, rajčaty a ozdobené pestem.

Zdroj: life line, eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat