Prostreno.cz

Jednoduché a vynikající ratatouille

Nejdůležitějšími složkami ratatouille jsou lilek, cibule, cuketa, rajčata, papriky a česnek. Často se přidávají také čerstvé nebo sušené bylinky. Můžete ho jíst samotné nebo jako přílohu k masu. Vyzkoušejte recept na vynikající francouzský pokrm.

Říká se, že ratatouille bylo původně čistě místní jídlo z oblasti Nice, které se stalo populární i mimo region ve 20. století. Název „ratatouille“ se ve Francii používá pro jednoduché dušené pokrmy. Jedním z prvních, kdo publikoval recept, byl autor Heyraud ve své knize „La cuisine a Nice“. Popsal ratatouille jako ragú vyrobené z lilku, rajčat, cukety a paprik. Všechno se nejdříve nakrájí na kousky a pak dusí v olivovém oleji. Většinou se zelenina dusí každá zvlášť a potom pojí dohromady. Někdy se mohou na konci přidat olivy.

Vzhledem k tomu, že středomořská zelenina a její příprava je známá po celé Evropě, ratatouille se často připravuje i mimo jih Francie a velmi se liší.

Vyzkoušejte například náš recept na ratatouille tortillu

Ingredience na 2 porce

500 g cukety

1 žlutá paprika

5 jarních cibulek

1 snítka rozmarýnu

100 g cherry rajčátek

3 lžíce oleje

sůl

pepř

6 vajíček

6 lžic mléka

Postup

1 Předehřejte si troubu na 160 stupňů. Očistěte cuketu, podélně rozkrojte a nakrájejte na malé kousky. Papriku nakrájejte na proužky, bílou část jarní cibulky na kolečka a zelenou na proužky. Rozmarýn nasekejte najemno a rajčata rozpulte.

2 Rozehřejte olej a osmahněte v něm cuketu, papriku a bílou část cibule. Smažte asi 2 minuty a osolte a opepřete.

3 Mezitím vyšlehejte mléko s vejcem, solí a pepřem. Nalijte na zeleninu a nahoru rozložte poloviny rajčat. Pečte v troubě asi 15–18 minut. Podávejte posypané jarní cibulkou.

Zdroj: essen und trinken





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat