Prostreno.cz

Využití batátů v kuchyni

Hned v úvodu si pojďme říci, že ačkoli se batátům říká „sladké brambory“, ve skutečnosti mají s klasickými bramborami pramálo společného. Povijnice batátová, někdy také povijnice jedlá, je druh tropické rostliny patřící do čeledi svlačcovitých, jejíž kořenové hlízy jsou známé jako batáty či sladké brambory.

Ačkoli se této plodině dostalo největšího zájmu s příchodem Kryštofa Kolumba do Ameriky, kde je pěstovali domorodí obyvatelé, zmínky o této zelenině sahají až do dob 750 př.n.l. v Peru.

Svou chutí batáty připomínají pečenou dýni a sladké jsou díky vysokému obsahu cukrů. Existují stovky druhů. Některé mají dužinu bílé nebo krémové barvy, jiné jsou žluté, červené nebo fialové. U nás se můžete setkat nejčastěji se dvěma druhy – oranžové a bílé. Batáty patří mezi nejvýživnější zeleninu, co se týče vitaminů a minerálů. Pokud chcete potenciál batátů využít naplno, zapamatujte si jednu zásadní věc:

Nezbavujte je slupky. Batáty pouze důkladně omyjte ve vodě a slupku ponechejte –⁠ získáte tak více betakarotenu. V pouhém jednom kusu batátu získáte až 400 % vitaminu A, který potřebujete každý den. Pomáhá totiž udržovat vaše oči ve zdravé kondici, stejně jako váš imunitní systém. 

Teď, když jsme si objasnili, čím jsou batáty tak výjimečné, pojďme se podívat, co vše s ním můžete v kuchyni vykouzlit. Používat je totiž pouze jako náhražku brambor je zbytečné mrhání potenciálem. Co takhle zkusit proteinovou kaši s batáty, batátovou bábovku, nebo chléb?

Proteinová kaše s batáty

Batáty omyjte, nakrájejte na větší kousky a dejte vařit jako klasické brambory. Po uvaření nechejte vychladnout. V mixéru pak rozmixujte 200 g vařených batátů, 200–250ml vody (ve které se batáty vařily) a 30 g veganského proteinu libovolné příchuti. Mixujte, dokud nezískáte nadýchanou hladkou konzistenci. Servírujte do misek a ozdobte sušenými brusinkami nebo jiným sušeným ovocem či bobulemi, přidejte malou hrst oříšků (mandle, vlašské ořechy či pekany apod), a vychutnejte si jako snídani nebo vydatnou svačinku.

Batátová bábovka

Postup při přípravě batátové bábovky je velmi snadný. Zkrátka nahraďte část mouky ve svém oblíbeném receptu jemně nastrouhanými batáty. Můžete nahradit až polovinu celkového množství, ovšem záleží na typu mouky, zda zvládne těsto udržet pohromadě i v takovém poměru. Ideální poměr je např: Pokud používáte recept s 500 g mouky, použijte 300 g mouky + 200 g jemně strouhaných batátů (na tenké nudličky).  Úžasného chuťového výsledku dosáhnete v kombinaci s perníkovým kořením, se kterým se chuť batátů skvěle pojí. Pozor: Pokud pečete pečivo s přídavkem zeleniny, nikdy jej nekrájejte horké! Lepilo by se vám na nůž a drolilo. Nechejte tedy bábovku důkladně vychladnout, než ji budete porcovat!

Chléb s batáty

Postup je stejný jako u bábovkového těsta. Část mouky nahraďte batáty nastrouhanými na jemné nudličky. Vzhledem k vyššímu obsahu cukrů a škrobů vám bude těsto krásně kynout. Nezapomeňte ochutit bylinkami, kmínem a ideálně i kuličkami koriandru, abyste utlumili přirozeně sladkou chuť batátů a chléb nechutnal spíše jako sladký koláč. I v tomto případě platí pravidlo: Před krájením počkat, dokud pečivo nevychladne.

Další tipy na využití batátů

Batáty můžete zapékat se zeleninou, připravit z nich lasagne, uvařit krémovou polévku (podobně jako dýňovou), apod.

Zdroje názor autora, webmd.com/food-recipes/benefits-sweet-potatoes, wikipedia, jimezdrave.cz





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat