Prostreno.cz

Výroba domácího sýra

Existuje spoustu způsobů, jak si vyrobit domácí sýr, vlastními silami a s použitím běžně dostupných základních surovin. Některé jsou jednodušší, a některé naopak vyžadují jistou dávku zručnosti a zkušeností.

My se s vámi dnes podělíme o ten nejjednodušší a vlastně i nejlevnější. Veškeré ingredience, které budete potřebovat, již nejspíše máte doma, tudíž se do přípravy můžete pustit kdykoli – klidně ihned.  Pokud totiž máte doma mléko, ocet a sůl, máte perfektní trik v rukávu, pro případ, že vám dojde sýr a nechcete jít do obchodu, nebo jen toužíte udělat dojem na své hosty při večeři.

Krok 1: Zahřejte mléko

Druh a typ mléka, který k výrobě použijete, je velmi důležitý. V každém případě se vyhněte ultra-pasterizovanému mléku. Kasein obsažený v mléce je totiž procesem ultra-pasterizace denaturován, což mu brání v tvorbě sýřeniny. Pokud se vám podaří sehnat čerstvé mléko, máte k dispozici vůbec nejlepší materiál pro výrobu domácího sýra. Čerstvé (nepasterizované) mléko dodá vašemu sýru více chuti, ovšem, pokud se vám nepodařilo jej sehnat, nevěšte hlavu. Klasické pasterizované vám poslouží také dobře.

Pokud máte v lednici pouze odtučněné mléko, nebojte se, i s ním to půjde. Jen výsledné množství sýra bude o něco menší.

Jakmile si tedy vyberete mléko, nalijte jej do hrnce (recept počítá s množstvím 3 l mléka, tedy si poměr surovin případně upravte podle vlastního množství mléka). Mléko pak za stálého míchání zahřívejte tak, aby se nepřipálilo, a teplotu držte pod bodem varu. Mléko by se nemělo vařit!

Krok 2: Přidejte ocet

Teď přichází zábava. Jakmile se teplota mléka bude blížit k bodu varu, stáhněte výkon sporáku na minimum a za stálého míchání přilijte ½ hrnku bílého nebo jablečného octa. Směs by se měla okamžitě rozdělit na hrudky (sýrové zrno) a nažloutlou (resp. nazelenalou) tekutinu zvanou syrovátka.

Pokud k tomuto oddělení nedojde, přidejte ještě trochu octa a míchejte, dokud se mléko nezačne srážet (pozn. k výrobě jemného indického sýra paneer můžete místo octa použít citronovou šťávu).

Krok 3: Vezměte do ruky cedník

Jakmile se oddělí hmota od syrovátky, slijte celý obsah hrnce přes cedník s plátýnkem. Syrovátku nevylévejte ale uchovejte – bude se vám hodit! (receptů s využitím syrovátky naleznete na internetu celou řadu). Výsledný sýr, který vám zůstal v plátýnku a cedníku po odkapání syrovátky, lehce opláchněte studenou vodou. Okamžité odkapání a propláchnutí je klíčem k sýru s dobrou strukturou; čím déle se hmota vaří, tím je výsledný sýr gumovější.

Po opláchnutí hmotu stlačte, aby se vytlačila přebytečná tekutina, případně zvedněte všechny cípy plátýnka, zatočte a postupným utahováním vytlačte veškerou přebytečnou tekutinu.

Krok 4: Ochucování

Nyní můžete svému sýru přidat charakter, podle toho, jakou chuť preferujete. Přidat můžete 2–3 lžičky soli, a pokud si chcete užít i trochu zábavy, přidejte jakékoli další koření, které máte rádi a trochu si s chutí pohrajte. Oblíbenými variantami jsou například: pažitka a čerstvě namletý černý pepř, nebo bazalka a kousky sušených rajčat apod.

Skladování

Po ochucení zabalte sýr do tenkého plátýnka (pokud nemáte profesionální plátýnko nebo gázu, postačí jakákoli potravinářsky bezpečná tkanina, jako například staré, neobarvené bavlněné tričko) a nechte v něm sýr hodinu nebo dvě uležet, než jej přesunete do lednice. Případně můžete sýr natlačit do formičky a nechat ztuhnout. Spotřebujte nejlépe do tří dnů.

Zdroje: názory autora, food-hacks.wonderhowto.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat