Dnešní doba zpracovaným potravinám jenom přeje, bez ohledu na skutečnost, co dělají se zdravím lidí. Zvláště ženy by je neměly jíst raději vůbec, protože jim zhoršují kognitivní funkce, paměť i koncentraci. Dejte si pozor na tiché zabijáky vzpomínek, které máte na talíři!
Bílý chléb, tavený sýr, kuřecí nugetky, instantní káva, snídaňové cereálie, uzeniny, mražené polotovary, energetické nebo müsli tyčinky, to je jen zlomek naprosto běžných věcí moderního jídelníčku. Že jde o vysoce zpracované potraviny, napoví jejich nutriční složení – pokud je v něm až příliš mnoho chemických názvů a zkratek, pak se jedná o produkty, které prošly rozsáhlými průmyslovými úpravami.
Ještě hranolku? Ne, děkuji!
Představte si, že každé snězené sousto je malou časovanou bombou. Ta nevybuchne hned, ale tiká si pěkně potichu kdesi v zákoutí hlavy. Neustále slýcháme o tom, jak ultrazpracované potraviny škodí srdci a postavě, jenže ony v rukou drží i zdraví mozku. Obzvláště ženy by se před nimi měly mít na pozoru! Ty, které je jedí, jsou ve vyšším věku prokazatelně náchylnější ke kognitivnímu poklesu, tedy k problémům s pamětí a soustředěním (1).
A zase ty nasycené tuky
Spekuluje se, že hlavní příčinou zhoršování mozkových funkcí by mohly být nasycené tuky obsažené nejen v ultrazpracovaném mase, které naprosto mění bakteriální profil střev. Protože střevní mikrobiom do značné míry ovlivňuje kognitivní funkce skrze obousměrnou komunikaci mezi centrálním nervovým systémem a gastrointestinálním traktem, jakékoli jeho narušení se neobejde bez následků.
Zhouba pro myšlení i život
„Střední věk je obzvláště kritickým pro nástup kognitivního období poklesu a rozvoje Alzheimerovy choroby v pozdějších letech, zejména u žen,“ zdůrazňují vědci, kteří z výše uvedených důvodů slabšímu pohlaví doporučují ultrazpracované potraviny konzumovat opravdu jen minimálně, nebo ještě lépe vůbec. Motivací k jejich omezení může být skutečnost, že nesnižují jenom paměť a soustředění, ale i délku života, protože zvyšují riziko předčasného úmrtí (2).
Zdroje: (1) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0091743525001732?via%3Dihub, (2) https://nutrition.org/intake-of-ultra-processed-foods-linked-with-increased-risk-of-death/
Sledujte nás na sociálních sítích: