Prostreno.cz

Arancini jako z Itálie

Přineste si kus Itálie domů! Se sicilskými rýžovými kuličkami arancini je to velmi snadné a recept, jak si je připravit, je také super jednoduchý.

Italská kuchyně nabízí mnohem více lahůdek než jen pizzu nebo těstoviny. Například, už jste někdy vyzkoušeli lahodné arancini? Smažené a plněné rýžové kuličky jsou součástí tradiční sicilské kuchyně a nabízí báječnou rozmanitost chutí, vůní a barev na talíři. A můžete se vsadit, že se díky nim budete cítit o něco blíže k jihu. Tak je vyzkoušejte a užijte si italské léto na talíři. Recept je opravdu velmi snadný.

Odkud arancini pocházejí

Říká se, že arancini vznikly na Sicílii v 10. století, kdy byl ostrov ještě pod arabskou vládou. Rýžové kuličky jsou rozšířené v arabském světě (ale samozřejmě nikdy s vepřovým masem). Na Sicílii se rýžové kuličky plnily všemi produkty, které země poskytovala.

V Palermu, Syrakusách a Trapani na Sicílii jsou arancini tradičním pokrmem (také pocukrovaným jako sladká varianta) u příležitosti svátku Santa Lucia 13. prosince, kdy se nesmí jíst chléb a těstoviny. Festival připomíná příjezd lodi pro zásobování obilím v den Santa Lucia v roce 1646, kdy Sicílie zažívala těžký hladomor.

Co je arancini

Arancini (italsky malé pomeranče, protože tvarem a barvou je připomínají) patří k tradiční sicilské kuchyni a připravují se v závislosti na městě nebo regionu jako kuličky nebo ve formě hrušek (např. v oblasti Messina). Tradičně mají ragú náplň (maso a rajčatová omáčka), mozzarellu a hrášek. V italských domácnostech nebo v restauracích se arancini často připravují z rýže ze zbylého rizota.

Jak se arancini připravuje?

Nejdříve uvařte oloupanou kulatou rýži ve vývaru, dokud není „al dente“. Pak směs smíchejte s namočenými šafránovými nitěmi (palermský styl), máslem, strouhaným parmazánem nebo pecorinem a vejcem. Když rýžová směs vychladne, vytvoří se ručně středně velké kuličky.

Co se týče náplně, můžete popustit uzdu své fantazii. Tradičně se podusí hrubě nebo jemně nasekané maso, mozzarella, pancetta, hrášek, rajčata a cibule, dokud hmota nezhoustne. Ale můžete použít i jiné přísady, jako je pikantní sýr, šunka, houby, špenát a bešamelová omáčka. V oblasti Katánie je Arancini tradičně plněné lilkem nebo pistáciovou náplní, na kterou se používají slavné pistácie z Bronte.

Do kuličky udělejte palcem důlek až vznikne malá mistička. Náplň pak vložte do tohoto otvoru a kuličky opět uzavřete. Pak je obalte v rozšlehaném žloutku, a pak ve strouhance. Nakonec je obalené osmažte nebo upečte v poměrně velkým množstvím olivového oleje do nádherné zlatavě žlutých arancini.

Zdroj: Arancini, trendiges Street Food aus Sizilien: Herkunft, Rezept, Zubereitung (ambiente-mediterran.de)





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat