Prostreno.cz

Královský recept na citronový dort

Královský nemusí vždy znamenat pompézní: Královna Alžběta tento citronový dort milovala!

Někdy nás napadají myšlenky, o kterých ani nevíme, odkud pocházejí. Věci jako „Umíš uvařit nudle v mořské vodě?“ nebo „Jaký byl královnin oblíbený dort?“ My máme odpověď alespoň na to druhé, protože bývalý šéfkuchař královny Alžběty II., Darren McGrady, prozradil nejen královnin oblíbený dort, ale také recept. Královna, která na začátku září zemřela ve věku 96, dávala přednost odpolednímu čaji s Lemon Drizzle Cake – klasickým citronovým dortem, sladkým, ale ne příliš.

Tajemství citronového dortu? Díky dvojité glazuře je obzvlášť šťavnatý – protože první vrstva se nechá vsáknout do těsta na dort. Citronový dort královny Alžběty II. proto chutná druhý den ještě lépe. Ať už k odpolednímu čaji nebo jako sladké a ovocné pohoštění ke svačině. Tento citronový dort si nezískal královskou pečeť kvality jen tak pro nic za nic.

Recept na Lemon Drizzle Cake

Ingredience

3 vejce

1 šálek zakysané smetany

½ šálku rostlinného oleje

2 lžíce citronové kůry

2 lžíce citronové šťávy

1,5 hrnku mouky

1 hrnek cukru

2 lžičky jedlé sody

½ lžičky soli

2 hrnky moučkového cukru

5 lžic citronové šťávy

Příprava

1 Formu na dort dobře vymažeme a vysypeme moukou. Předehřejeme troubu na 180 stupňů.

2 V misce rozšleháme vejce se zakysanou smetanou, rostlinným olejem, citronovou kůrou a citronovou šťávou. Mixérem vyšleháme do nadýchané hmoty.

3 V jiné míse smícháme mouku, cukr , prášek do pečiva a sůl.

4 Moučnou směs přidáme k mokrým surovinám a dobře promícháme.

5 Nalijeme těsto do formy a pečeme v předehřáté troubě asi 35 až 40 minut.

6 Po upečení necháme koláč 10 minut vychladnout. Potom položíme na mřížku.

7 Na první polevu smícháme 1 hrnek moučkového cukru se 3 lžícemi citronové šťávy – poleva bude velmi tekutá! Vršek dortu několikrát propíchneme vidličkou a polevou polijeme dort. Takto se poleva dostane do těsta a později udělá citronový koláč hezky šťavnatý!

8 Na druhou hustší polevu smícháme 1 hrnek moučkového cukru s 1–2 lžícemi citronové šťávy a polijeme dort ještě jednou. Pokud chcete, ozdobte trochou citronové kůry.

Dobrou chuť!

Zdroj: www.elle.de/lifestyle-essen-trinken-rezept-zitronenkuchen-queen-elizabeth






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat