Prostreno.cz

Lahodné dýňové lasagne

Podzim znamená čas dýní! Tento lahodný recept se do barevné sezony výborně hodí. A podzim může přijít.

Lasagne jsou jídlo pro maximální pohodlí. Zahřeje, zasytí a dodá dobrý pocit – nejen v žaludku. Když pak mleté ​​maso, které obvykle plní vrstvy tradičních italských těstovin, zaměníte za lahodnou dýni, je tu podzimní recept a je dokonalý – a navíc mnohem zdravější! Jasně, dýňové lasagne dají trochu práce, ale na co se často zapomíná: pokud se rozhodnete pro máslovou nebo dýni Hokkaido, ušetříte si i loupání. Buďte si jistí, tento recept stojí za každou minutu! Mimochodem, zbytky chutnají druhý den minimálně stejně lahodně jako čerstvé z trouby...

Tyto dýňové lasagne jsou nejchutnějším způsobem, jak začít podzim.

Dýňové lasagne

Ingredience na 6 porcí

1 muškátová dýně nebo dýně Hokkaido (asi 1,2 kg)

2 cibule

125 g slaniny (volitelně)

4 snítky tymiánu

2 lžíce olivového oleje

500 g nakrájených rajčat

2 lžičky rajčatového protlaku

trochu soli a pepře

40 g másla nebo margarínu

40 gramů mouky

1/4 l mléka

250 gramů šlehačky

strouhaný muškátový oříšek

cca 12 plátků lasagní

125 g mozzarelly

50 g parmezánu

Příprava

1 Dýni rozkrojíme a odstraníme jádřinec. Potom oloupeme cibuli. Dýňovou dužinu, cibuli a slaninu nakrájíme. Listy tymiánu otrháme ze stonků.

2 Ve velké pánvi rozehřejeme olej a necháme na něm slaninu pár minut osmahnout. Přidáme dýni, cibuli a tymián a za stálého míchání opékáme asi pět minut. Vyjmeme z pánve asi čtyři polévkové lžíce kostek dýně a dáme je stranou.

3 K dýni na pánvi přidáme nakrájená rajčata a rajčatový protlak. Dochutíme solí a pepřem, přivedeme k varu a několik minut povaříme. Dáme stranou.

4 Na bešamelovou omáčku si v hrnci rozpustíme máslo nebo margarín. Přidáme mouku a za stálého míchání smažíme. Postupně přiléváme mléko a smetanu a dobře promícháme. Potom přivedeme omáčku k varu a necháme ji na mírném ohni asi deset minut provařit. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.

5 Na dno obdélníkové zapékací misky rozprostřeme 2 lžíce bešamelu a další 3 lžíce omáčky si dáme stranou. Navrch rozprostřeme tři pláty lasagní a také 1/3 dýňového suga. Zalijeme 1/3 zbylého bešamelu, přikryjeme dalšími třemi pláty lasagní. Poté pokračujeme zbývajícími pláty suga, bešamelu a lasagní. Dokončete zbývajícími třemi pláty lasagní, které potřeme odloženou omáčkou.

6 Mozzarellu scedíme a nakrájíme na tenké plátky. Nastrouháme parmazán. Odložené dýňové kostky a mozzarellu poklademe na lasagne a posypeme parmazánem.

7 Dýňové lasagne pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 35 až 45 minut dozlatova. 

Zdroj: www.elle.de/lifestyle-essen-trinken-rezept-kuerbis-lasagne-herbst





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat